Roślinna szamka w podróży

 

Podróżujemy na różne sposoby – jedni spędzają czas w hotelu all inclusive, inni z plecakiem, codziennie zasypiając gdzie indziej, a jeszcze inni śpią w namiocie nad jeziorem. Bez względu na to, gdzie się wybierasz, Twoja kolejna podróż może być pełna roślinnych pyszności, spróbuj!
 

Lokalna kuchnia może Cię zaskoczyć!
 

W wielu krajach można znaleźć roślinne potrawy wśród tradycyjnych dań. Przygotuj się i poznaj lokalne przysmaki jeszcze przed wyjazdem, a może się okazać, że ta podróż wzbogaci Cię nie tylko o doświadczenia, ale poznasz też nowe smaki i przyprawy. Kuchnie z natury roślinne to np. dania etiopskie słynące z intensywnie przyprawianych warzyw oraz injery - pieczywa przygotowywanego ze sfermentowanej mąki zboża o nazwie tef. Injerę należy maczać w aromatycznych sosach i dodatkach. Najbardziej popularnym, w pełni roślinnym dodatkiem jest sos sziro na bazie fasoli.
 

Inne roślinne międzynarodowe kuchnie to m.in. kuchnia Trynidadu, która łączy w sobie tradycje kreolskie i hinduskie, a także dania z Bliskiego Wschodu, Indonezji, Indii czy Zanzibaru. Jednak podróżnik-weganin na pewno znajdzie dużo roślinnych opcji także w innych częściach globu!
 

Z pomocą przychodzi Happy Cow
 

To strona zrzeszająca roślinożerców na całym świecie, jest spisem miejscówek z roślinnymi daniami w każdym mieście. Polecamy ściągnięcie aplikacji, ponieważ dzięki mapce z zaznaczonymi miejscówkami, które oferują opcje roślinne, z łatwością znajdziesz wegańską przystań na swojej drodze.
 

Jeśli lubisz piesze wycieczki...
 

Jako prowiant na drogę wybierz sycące kanapki, w plecaku zawsze miej orzechy, suszone owoce czy kupione przekąski. Nic nie daje zastrzyku witamin i energii na szlaku tak pysznie jak świeże owoce! Wrzuć do swoich kieszeni śliwki, jabłko, gruszkę, morele czy brzoskwinie, a będzie to dla Ciebie miły prezent podczas długiej wędrówki. Możesz też przygotować kilka batonów energetycznych. Nie ważą dużo, a dzięki temu, że są naładowane bakaliami, wzmocnią Twoje ciało i umysł. Agamasmaka ma dla Ciebie 5 propozycji, pyszny przepis znajdziesz też u Ervegana, a WeganOn ma dla Ciebie 12 batonowych pomysłów (uważaj tylko na czekoladowe, bo mogą się rozjechać w plecaku). Ze słonych przekąsek możesz wybrać np. paluszki albo roslinne przekąski, ale nie zapomnijmy o klasyce, czyli o kabanosach (te roślinne od Tarczyńskiego znajdziecie już w większości Żabek i Biedronek)!

Słodkie lenistwo nad morzem
 

Z dzieciństwa pamiętamy, że nic nie smakowało tak dobrze jak kanapka mamusi i borówki po morskich szaleństwach. Pakuj roślinne smakołyki w pudełka i ciesz się ich smakiem na morskiej plaży. A jeśli Twój gospodarz posiada gofrownicę, to możesz nawet zaopatrzyć się w wegańskie gofry.

A co jeśli nie mogę znaleźć żadnej opcji roślinnej na mieście?
 

Jeśli wyjeżdżasz do miejsca, w którym znalezienie roślinnej opcji na mieście graniczy z cudem, możesz wybrać nocleg z dostępem do kuchni. Przygotowanie pełnowartościowego i szybkiego posiłku zajmie chwilę, a na takim rozwiązaniu zyskasz Ty i Twój portfel. Sprawdź nasze propozycje na jednogarnkowe dania lub te pomysły na 3 proste obiady. 

Roślinny frykas na pamiątkę
 

W wielu krajach Europy Zachodniej znajdziesz jeszcze więcej roślinnych frykasów, warto się na nie skusić! Upominkiem z Berlina nie musi być kolejny magnes na lodówkę, a pyszne żelki albo roślinny wurst! Będąc w Londynie możesz wpaść do pierwszego stacjonarnego roślinnego rzeźnika. 

Przede wszystkim pamiętaj, że wakacje są po to, aby odpocząć. Jeśli nie chcesz gotować, a znalezienie roślinnych opcji nie jest proste, to nie narzucaj na siebie za dużych restrykcji i jedz to, co sprawi Ci przyjemność! Życzymy udanego i pysznego wypoczynku!

 

 

 

@roslinniejemy

wyzwanie@roslinniejemy.org