3 łatwe wegańskie obiady

 

O diecie roślinnej krąży wiele mitów - czas je obalić! Roślinne posiłki można przygotować w krótkim czasie, dlatego dzisiaj przedstawię 3 przepisy na łatwe, roślinne potrawy, które możemy zrobić z ogólnodostępnych składników.  

 

1. Spaghetti tofunese 

 

Chyba większość z nas lubi to danie ;) Kojarzy się ono z mięsem mielonym, ale z łatwością można je zastąpić tofu - każdy, kogo poczęstowałam takim spaghetti, przyznał, że smakuje tak dobrze (albo i lepiej!) jak to klasyczne.

 

Składniki na 3 porcje: 

200g makaronu spaghetti

Opakowanie passaty pomidorowej (400g)

Kostka tofu (180g)

1-2 ząbki czosnku

1 średnia cebula

Przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano, bazylia i dla chętnych - szczypta cynamonu, który podbija smak pomidorów 

3-4 łyżki oliwy z oliwek

 

Kroimy cebulę i czosnek (można też przecisnąć przez praskę), a tofu rozdrabniamy rękami na drobne kawałki. Rozgrzewamy na patelni 3-4 łyżki oliwy i wrzucamy te 3 składniki. Smażymy do momentu, kiedy tofu będzie lekko chrupiące/złote, a następnie dodajemy passatę pomidorową. Gotujemy razem przez kilka minut, przyprawiamy i… gotowe! Przepis jest niesamowicie łatwy, a danie naprawdę pyszne :) 

 

 

2. Kotleciki z ciecierzycy

 

Możemy modyfikować je na wiele sposobów, dzięki czemu nigdy się nie znudzą. Polecam  urozmaicać wersję klasyczną, dodając różne warzywa - natkę pietruszki, paprykę czy koperek.  

 

Składniki na 10-12 kotlecików:

Puszka ciecierzycy konserwowej (400g)

1/3 szklanki kaszy jaglanej (nieugotowanej)

1-2 ząbki czosnku

1 średnia cebula

Do wyboru: siemię lniane/otręby/bułka tarta

Oliwa z oliwek

Przyprawy: sól, pieprz, papryki: słodka, ostra i wędzona, zioła

 

Kaszę jaglaną gotujemy, a kiedy trochę wystygnie,  blendujemy razem z odcedzoną ciecierzycą (uwaga - nie wyrzucajcie aquafaby, czyli magicznej wody po ciecierzycy!), dodajemy pokrojone cebulę i czosnek oraz przyprawy. Doprawiamy do smaku - to wielki plus diety roślinnej, że możemy bez obaw próbować masy, aż uzyska pożądany smak. Jeśli masa się nie klei, dodajemy siemię, otręby lub bułkę tartą do momentu, kiedy bez problemu będzie można uformować z niej kotleciki.

Obtaczamy je w siemieniu, otrębach lub bułce tartej i smażymy na oliwie z oliwek albo pieczemy w 180°C przez 20-25min. (przed włożeniem do piekarnika smarujemy kotleciki oliwą). Pycha!

 

PORADA:Takie kotleciki możemy zrobić z innych roślin strączkowych - schemat przygotowania będzie dokładnie taki sam jak dla tych z ciecierzycy. Próbujcie różnych kombinacji składników i przypraw! 

 

3. Pieczone tofu

 

Zdecydowanie mój ulubiony z niedzielnych obiadów - do tego ziemniaki, surówka/mizeria na jogurcie kokosowym i mam danie idealne :) 

 

Składniki:

Kostka tofu (ok. 180g)

3-4 łyżki ciemnego sosu sojowego

3-4 łyżki oliwy z oliwek

Przyprawy: np. czubryca, przyprawa do kurczaka, ulubione zioła

 

Przepis na pieczone tofu jest bardzo prosty. Kroimy je w kostkę, mieszamy z sosem sojowym i przyprawami. Marynujemy w ten sposób minimum 15 min., po czym dodajemy oliwę, przerzucamy na blachę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy około 15-20 min. do momentu, gdy tofu będzie chrupiące. Dobrze sprawdzi się ono również w lunchboxach!

 

Smacznego! :) 

 

 

 

@roslinniejemy

wyzwanie@roslinniejemy.org