Pomysł na roślinny lunchbox

 

Posiłki pakowane do pudełek mają zaspokoić głód, dostarczyć odpowiednich składników odżywczych i energii do dalszej pracy, a przy tym powinny być smaczne, wygodne i szybkie w przygotowaniu. Jeżeli do tego będą pięknie wyglądać i zainteresują waszych współpracowników – tym lepiej! Nic nie wygląda tak apetycznie i zdrowo, jak pojemnik pełen kolorowych warzyw, dlatego przedstawiamy Wam 5 typów produktów, które sprawdzą się jako roślinny lunchbox!

1. Makarony

Makaron to jeden z najczęściej spożywanych produktów zbożowych na świecie. Istnieje ogrom jego rodzajów i kształtów, dlatego to idealny pomysł na szybki, smaczny i pożywny lunch. Warto wybierać makarony pełnoziarniste: produkowane z mąki razowej z pełnego przemiału, czyli zawierającej także otręby, co zwiększa jej wartość odżywczą. Czerpiemy z niej błonnik, który wspiera prawidłowe funkcjonowanie jelit, przedłuża uczucie sytości i zmniejsza wchłanianie cholesterolu. Oprócz tego pełnoziarnisty makaron to źródło fosforu, żelaza, cynku, potasu i witamin z grupy B.

Spróbujcie pysznego penne z bakłażanem od Jadłonomii: https://www.jadlonomia.com/przepisy/penne-z-baklazanem/ lub szybkiego makaronu od Wegan Nerd: https://wegannerd.blogspot.com/2019/05/makaron-z-jednego-garnka.html

2. Kasza

Kasze powstają z ziaren zbóż pełnych witamin z grupy B, kwasu foliowego i witaminy E, potasu, żelaza cz magnezu. Kasze są też dobrym źródłem wapnia, miedzi, cynku, manganu i krzemu. Każda z nich to świetne źródło węglowodanów złożonych i ma swoje specjalne, korzystne dla naszego zdrowia działanie! Kasza gryczana i jaglana uznawane są za najzdrowsze – mają w sobie dużo magnezu, fosforu, cynku i potasu. Kasza jęczmienna reguluje trawienie, poprawia wygląd skóry i rozszerza naczynia krwionośne. Kuskus jest bardzo szybki w przygotowaniu, wystarczy zalać go wodą i odczekać 10 minut; sprawdzi się on idealnie w lekkiej i pożywnej sałatce. Kasza kukurydziana wzmacnia serce, natomiast kasza bulgur sprawdzi się w przypadku osób cierpiących na anemię. A to tylko część ich rodzajów i zalet!

Popularną potrawą stało się kaszotto - w tym temacie odsyłamy Was do Jadłonomii, która stworzyła mały poradnik: Jak zawsze i ze wszystkiego zrobić dobre kaszotto? https://www.jadlonomia.com/przepisy/kaszotto-z-mloda-kapusta/ 

Umilcie sobie dzień w pracy libańską sałatką tabbouleh od Jadłonomii: https://www.jadlonomia.com/przepisy/szparagowe-tabboule/ lub tym smakowitym buraczanym boxem od Wegan Nerd: https://wegannerd.blogspot.com/2017/02/pieczone-buraki-z-kasza-gryczana.html

3. Kanapki

Jednym słowem: klasyka. Jeżeli wciąż macie negatywne skojarzenia związane z niesmacznymi szkolnymi kanapkami, zapomnijcie o nich natychmiast. Wkład do kanapek możecie stworzyć sami i macie ogromne pole do popisu, bo takie smarowidło można zrobić niemal ze wszystkiego. Wykorzystajcie np. ziarna słonecznika, ziemniaka, groszek, ciecierzycę, suszone pomidory, fasolę, tofu, oliwki lub orzechy nerkowca. Możecie zrobić kanapkę z tofucznicą, tempehem, albo słodką fasolową lub daktylową pastą i owocami. Możecie zajadać się kanapkami okrągły rok i wciąż znajdować pomysły na nowe połączenia i smaki!

Przenieście się na chwilę do Nowego Orleanu, rozkoszując się Po’ Boyem Wegan Nerd: https://wegannerd.blogspot.com/2019/01/kanapka-po-boy-z-boczniakami.html lub spróbujcie piknikowej kanapki Jadłonomii, która przetrwa każdą podróż do pracy: https://www.jadlonomia.com/przepisy/ulubiona-kanapka-piknikowa/

4. Wrapy

Idealnie sprawdzają się w daniach na wynos. Dobrze zawinięty wrap to najwygodniejsza forma lunchu. Jeżeli burrito wypełnicie bogatym wnętrzem, np. fasolą i ryżem, to głód nie dopadnie was przez długi czas. Możecie przygotować własne placki np. z mąki z ciecierzycy lub pszennej i zawijać w nie ulubione składniki.

Sprawdźcie, czym Marta Dymek zastąpiła placek w swoich meksykańskich wrapach: https://www.jadlonomia.com/przepisy/bardzo-zdrowe-meksykanskie-wrapy/ albo jak zrobiła to Ala z Wegan Nerd: https://wegannerd.blogspot.com/2014/03/wrapsy-z-nori.html

5. Klopsy i kotlety 

Do kotletów i klopsików warto wykorzystać wysokobiałkowe składniki takie jak przetwory sojowe (tofu, tempeh, kotlety sojowe) lub rośliny strączkowe (soczewicę, ciecierzycę, fasolę lub groch). Strączki wprowadzajcie do diety stopniowo, aby przyzwyczaić organizm i uniknąć możliwych nieprzyjemnych dolegliwości. Pamiętajcie o ich namaczaniu (z wyjątkiem soczewicy), najlepiej przez całą noc, i gotowaniu bez przykrycia w czystej wodzie. A gdy będziecie mieć mniej czasu, sięgnijcie po rośliny strączkowe w puszkach oraz gotowe alternatywy dla mięsa, które znajdziecie w większych sklepach.

Wypróbujcie przepis Ali na kotleciki z zielonej soczewicy: https://wegannerd.blogspot.com/2017/04/pulpety-na-woska-nute-patelnia-tytanowa.html albo ten na pieczonego falafela z ciecierzycy: https://www.jadlonomia.com/przepisy/pieczony-falafel/

 

Jako chrupiącą i zdrową przekąskę w pracy możecie wykorzystać pokrojone w słupki owoce i warzywa: są ładne, kolorowe i dadzą Wam potrzebny zastrzyk energii, szczególnie w towarzystwie warzywnej pasty czy masła orzechowego.

 





 

 

@roslinniejemy

wyzwanie@roslinniejemy.org