5 pomysłów na wegańskie gofry

 

Upalny dzień nad wodą, wokół pluskające się w wodzie dzieci i rodzice zażywający słonecznych kąpieli. Po jednej stronie pani sprzedająca frytki, po drugiej pan zachęcający do zakupu orzeźwiających lodów. W oddali budki z piwem, a w powietrzu czuć zapach kremu z filtrem, słodkich bułek z jagodami i rozgrzanej słońcem ziemi, ale jeden zapach dominuje nad wszystkimi. Jest rozkosznie słodki, rozpraszający i obiecujący słodką ucztę - zapach gofrów!  Wróćmy już na ziemię - czy Twoje wspomnienia z dzieciństwa też tak wyglądają?
Nie możemy obiecać, że w budce nad wodą załapiesz się na roślinnego gofra, ale możemy Ci zagwarantować, że gofry z tych przepisów pozwolą Ci wrócić do słodkich i beztroskich momentów z przeszłości.


Zamiast białka jaja - aquafaba albo siemię lniane!
 

Dzieci nie zastanawiają się, dlaczego gofry smakują tak dobrze, po prostu je uwielbiają! Swoją konsystencję w tradycyjnej wersji zawdzięczają ciastu z mąki, cukru, tłuszczu oraz żółtek, które następnie jest mieszane z ubitym białkiem i dlatego są tak wyjątkowe - puszyste, wilgotne i ciężkie, a jednocześnie kruche i łamliwe.
W roślinnym przepisie na gofry z pomocą przychodzi nam (nie po raz pierwszy) aquafaba! Sprawdź, jak z niej korzysta  Jadłonomia, aby uzyskać idealny smak i konsystencję!
Wegan Nerd w swoim przepisie używa łyżki mielonego lnu, dzięki temu wszystkie składniki pięknie się ze sobą łączą, a ciasto nabiera elastyczności.  

 


Tylko cztery składniki
 

Na blogu Veganbandy Ida proponuje super szybki i prosty przepis na jeden z ulubionych deserów jej dzieci. Wystarczy mąka, mleko roślinne, proszek do pieczenia i ocet jabłkowy. Inna mama - Asja z Mama na roślinach - również zdradziła swój prosty przepis na ten kultowy smakołyk. Rozkosznie chrupiące i pyszne gofry wychodzą również z tego przepisu,  a potrzebujemy tylko 3 składników: płatków owsianych, dojrzałego banana i wody lub mleka roślinnego.

 

Sekretny składnik gofrów Magdy
 

Często korzystamy z przepisów z bloga Hello Morning, bo Magda również szuka doskonałych połączeń, a każdy jej przepis to strzał w dziesiątkę! Z goframi nie jest inaczej- sekretny składnik jej ciasta to… sok z pomarańczy. Może zdziwiłoby nas to bardziej, gdybyśmy nie zajadali się grecką fanouropitą w pewne styczniowe popołudnie.
 

Z mąką inne niż wszystkie
 

Mąka z ciecierzycy jest wyjątkowa - to w niej tkwi sekret wielu dań np. omletów albo dań kuchni indyjskiej. Marta z Wszystkiego słodkiego serwuje nam przepis na wegańskie gofry z tą mąką, dzięki temu jej gofry są rozkosznie chrupiące. A do tego kokosowa bita śmietana, która ubrudzi Ci nos tak jak goferek znad morza jedzony za dzieciaka! 
 

Wytrawne gofry?
 

Niedawno odkryliśmy zupełnie nowy rozdział gofrowych inspiracji - gofry na słono! Kuchenna wiewióra przygotowała przepis ErVegana na falafelowe gofry. Tym przepisem na gofry z roślinnym serkiem i łososiem z marchewki Ilona rozbiła bank - polecamy je na każdą porę dnia!

Jak widzisz, pomysłów na gofry bez jajek jest sporo, a każdy z nich to inny sposób na osiągnięcie perfekcyjnej chrupkości i elastyczności.
Sprawdź, który z nich obudzi w Tobie najradośniejsze wspomnienia! 

 


 

 

@roslinniejemy

wyzwanie@roslinniejemy.org