Hummus – powiew egzotyki w polskiej kuchni

 

Hummus, czyli pasta z ciecierzycy lub innych roślin strączkowych to prawdziwy skarb kuchni bliskowschodniej, który w ostatnim czasie coraz częściej pojawia się na polskich stołach. Najwcześniejsze wzmianki na temat spożywania hummusu sięgają XIII wieku! Polecamy go nie tylko ze względu na walory smakowe, ale także zdrowotne -  jest świetnym źródłem białka, żelaza, wapnia i błonnika. Jest niezwykle uniwersalny – świetnie sprawdza się jako smarowidło na kanapkę, dip do warzyw czy dodatek do falafeli. Obecnie wiele firm oferuje smaczne gotowe hummusy. A jeśli cenisz sobie domowe wyroby, przygotowaliśmy dla Ciebie pomysły na pyszne pasty – wystarczy odrobina cierpliwości i dobry blender ręczny, aby wyczarować hummus rodem z krainy „Baśni tysiąca i jednej nocy”.

Hummus jak marzenie

Jak przygotować idealny hummus? Zdaniem Marty Dymek, autorki kultowego bloga „Jadłonomia”, warto zacząć od samodzielnego  namoczenia i ugotowania ciecierzycy. Co więcej, Marta dzieli się z nami sekretem, który zdradzili jej prawdziwi wirtuozi w tej dziedzinie – gotowanie ciecierzycy z dodatkiem sody oczyszczonej, która zmiękcza ziarenka, nadając im odpowiednią konsystencję. Należy także zadbać o prawidłowe proporcje ciecierzycy i tahini, czyli pasty sezamowej oraz pamiętać o dodatkach, które podkręcają smak, takich jak czosnek oraz sok z cytryny. Ważna wskazówka na koniec: jeśli podczas miksowania dodamy trochę lodowatej wody, hummus nabierze niezwykle kremowej konsystencji. Tak przygotowana pasta wręcz rozpływa się w ustach!

Wariacje na temat hummusu

Dla miłośników niecodziennych smaków przygotowaliśmy pomysły na hummus, który nieco odbiega od klasycznego przepisu, ale z pewnością Cię pozytywnie zaskoczy. Hummus z pieczonymi burakami i chrzanem to propozycja dla osób, które lubią łączyć kuchnię polską i egzotyczną. Latem wypróbuj aromatyczną wersję paprykową z kuminem, a jesienią – dyniową  o pięknym słonecznym kolorze. To tylko kilka propozycji - testuj, próbuj i jedz na zdrowie! :)

Cieciorka to nie wszystko

Hummus można ukręcić także z innych strączków! Świetnie nadaje się do tego na przykład bób, fasola czy czerwona soczewica. Zachęcamy do eksperymentowania!

 

To jak, sięgniesz po hummus ze sklepowej półki? A może przygotujesz go samodzielnie? Mamy nadzieję, że na stałe zagości on w Twojej diecie :)

 

 

 

@roslinniejemy

wyzwanie@roslinniejemy.org