5 jednogarnkowych potraw wegańskich
Dania jednogarnkowe są świetną opcją dla wszystkich zabieganych oraz nie chcących spędzać wiele czasu w kuchni osób, czyli raz na jakiś czas - dla nas wszystkich ;) Są szybkie i proste w przygotowaniu, nie wymagają wielu składników oraz nie pozostawiają po sobie stosu naczyń do zmywania - wystarcza przecież jedna patelnia lub garnek. Dodatkowo pozwalają zaoszczędzić jeszcze więcej czasu, gdy od razu spakujesz porcję do roślinnego lunchboxa. Przekonaj się!
1. Jednogarnkowy makaron z warzywami
Przepis ten pozostawia nam dużą dowolność co do wyboru składników - możemy wykorzystać to, co akurat mamy w kuchni. Wystarczy garść makaronu, ulubionych warzyw i parę przypraw, aby wyczarować pyszne danie! Warto również dodać dowolnego strączka (albo strączkowy makaron) jako źródło białka. Jeśli korzystasz ze strączków z puszki lub wcześniej ugotowanych, dodaj je pod koniec, a jeśli chcesz użyć suchej soczewicy, zacznij gotować ją jako pierwszą, tak jak w tym przepisie erVegan. Będzie pysznie!
2. Jednogarnkowe spaghetti z fasolą
Nadal pozostajemy przy makaronach - oto przepis autorstwa Wegan Nerd, którego głównymi składnikami są pomidorki koktajlowe, zielone oliwki oraz biała fasola (ugotowana lub z puszki). Wystarczy umieścić wszystkie składniki na głębokiej patelni, zalać wodą i poczekać, aż makaron zmięknie i wchłonie aromat warzyw i przypraw. Dla uzyskania serowego posmaku, posyp całość płatkami drożdżowymi! Sprawdź też inne inspiracje na makaron bez mięsa.
3. Kaszotto buraczane
Jeśli akurat masz w lodówce dwa buraki, to w połączeniu ich z kaszą jęczmienną oraz białą fasolą możesz szybko stworzyć pełnowartościowy obiad :) Po dokładny przepis zajrzyj tutaj na kanał Ireny Healthy Omnomnom.
4. Kremowa jaglanka z pomidorami i jarmużem
Kolejny istnie „studencki” przepis od Healthy Omnomnom, którego wykonanie możesz zobaczyć tutaj. Ponownie wszystkie składniki wrzuć na patelnię, zalej wodą i czekaj, aż kasza się ugotuje. Na koniec dodaj ulubiony strączek - to takie proste!
5. Dhal ze szpinaku, batata i soczewicy
Ostatnim przepisem jest bogate w żelazo danie na bazie soczewicy. Oryginalny przepis możesz przeczytać tutaj albo zapoznać się z jego tłumaczeniem:
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- kawałek imbiru
- 1 czerwona papryczka chili
- 1,5 łyżeczki kurkumy
- 1,5 łyżeczki mielonego kminku
- 2 bataty
- 250g czerwonej soczewicy
- 600g bulionu warzywnego
- 80g świeżego szpinaku - przeczytaj inne pomysły na wykorzystanie szpinaku!
Podgrzej olej na patelni. Drobno posiekaną cebulę smaż przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodaj rozgnieciony czosnek, posiekany imbir i posiekane chili, smaż przez 1 minutę. Dodaj kurkumę i kminek, smaż przez jeszcze 1 minutę. Zmniejsz ogień do minimum, dodaj pokrojone w kostkę bataty, wszystko zamieszaj. Dodaj soczewicę oraz bulion. Gotuj, aż soczewica zmięknie. Dodaj szpinak. Podawaj ze szczypiorkiem i bazylią.