5 jednogarnkowych potraw wegańskich

 

Dania jednogarnkowe są świetną opcją dla wszystkich zabieganych oraz nie chcących spędzać wiele czasu w kuchni osób, czyli raz na jakiś czas - dla nas wszystkich ;) Są szybkie i proste w przygotowaniu, nie wymagają wielu składników oraz nie pozostawiają po sobie stosu naczyń do zmywania - wystarcza przecież jedna patelnia lub garnek. Dodatkowo pozwalają zaoszczędzić jeszcze więcej czasu, gdy od razu spakujesz porcję do roślinnego lunchboxa. Przekonaj się!

1. Jednogarnkowy makaron z warzywami

Przepis ten pozostawia nam dużą dowolność co do wyboru składników - możemy wykorzystać to, co akurat mamy w kuchni. Wystarczy garść makaronu, ulubionych warzyw i parę przypraw, aby wyczarować pyszne danie! Warto również dodać dowolnego strączka (albo strączkowy makaron) jako źródło białka. Jeśli korzystasz ze strączków z puszki lub wcześniej ugotowanych, dodaj je pod koniec, a jeśli chcesz użyć suchej soczewicy, zacznij gotować ją jako pierwszą, tak jak w tym przepisie erVegan. Będzie pysznie!

 

2. Jednogarnkowe spaghetti z fasolą

Nadal pozostajemy przy makaronach - oto przepis autorstwa Wegan Nerd, którego głównymi składnikami są pomidorki koktajlowe, zielone oliwki oraz biała fasola (ugotowana lub z puszki). Wystarczy umieścić wszystkie składniki na głębokiej patelni, zalać wodą i poczekać, aż makaron zmięknie i wchłonie aromat warzyw i przypraw.  Dla uzyskania serowego posmaku, posyp całość płatkami drożdżowymi! Sprawdź też inne inspiracje na makaron bez mięsa.

 

3.    Kaszotto buraczane

Jeśli akurat masz w lodówce dwa buraki, to w połączeniu ich z kaszą jęczmienną oraz białą fasolą możesz szybko stworzyć pełnowartościowy obiad :) Po dokładny przepis zajrzyj tutaj na kanał Ireny Healthy Omnomnom.

4.    Kremowa jaglanka z pomidorami i jarmużem

Kolejny istnie „studencki” przepis od Healthy Omnomnom, którego wykonanie możesz zobaczyć tutaj. Ponownie wszystkie składniki wrzuć na patelnię, zalej wodą i czekaj, aż kasza się ugotuje. Na koniec dodaj ulubiony strączek - to takie proste!  

 

5.    Dhal ze szpinaku, batata i soczewicy

Ostatnim przepisem jest bogate w żelazo danie na bazie soczewicy. Oryginalny przepis możesz przeczytać tutaj albo zapoznać się z jego tłumaczeniem: 

- 1 łyżeczka oleju sezamowego

- 1 czerwona cebula

- 1 ząbek czosnku

 - kawałek imbiru

- 1 czerwona papryczka chili

- 1,5 łyżeczki kurkumy

- 1,5 łyżeczki mielonego kminku

- 2 bataty

- 250g czerwonej soczewicy

- 600g bulionu warzywnego

- 80g świeżego szpinaku - przeczytaj inne pomysły na wykorzystanie szpinaku!

Podgrzej olej na patelni. Drobno posiekaną cebulę smaż przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodaj rozgnieciony czosnek, posiekany imbir i posiekane chili, smaż przez 1 minutę. Dodaj kurkumę i kminek, smaż przez jeszcze 1 minutę. Zmniejsz ogień do minimum, dodaj pokrojone w kostkę bataty, wszystko zamieszaj. Dodaj soczewicę oraz bulion. Gotuj, aż soczewica zmięknie. Dodaj szpinak. Podawaj ze szczypiorkiem i bazylią. 

 


 

 

@roslinniejemy

wyzwanie@roslinniejemy.org