Wegańska kuchnia indyjska

 

Kuchnia indyjska ma długą tradycję i niepowtarzalny charakter, który zawdzięcza ogromnej różnorodności kulturowej mieszkańców Półwyspu Indyjskiego. Co więcej, oczarowuje intensywnym smakiem korzennych przypraw: kurkuma, cynamon, imbir, kardamon, kumin, pieprz, czarnuszka czy ostra papryka nadają potrawom niesamowity aromat, a także słyną z właściwości przeciwbakteryjnych i wzmacniają układ odpornościowy. Kurkumina, kapsaicyna (w ostrej papryce), piperyna (w pieprzu) i aldehyd cynamonowy to potężna mieszanka przeciwzapalna, którą warto spożywać codziennie dla zdrowia i urody. Według doktora Michaela Gregera to właśnie takim składnikom odżywczym mieszkańcy Indii zawdzięczają wyjątkową odporność na nowotwory, niespotykaną w cywilizacji zachodniej. Ponadto dania kuchni indyjskiej w wersji wegańskiej są rozgrzewające, pożywne i niedrogie - opierają się głównie na roślinach strączkowych oraz warzywach łatwo dostępnych w Polsce, np. ziemniakach, cukinii czy kalafiorze.

 

Uczta dla zmysłów 

 

Jakie potrawy kuchni indyjskiej cieszą się największą popularnością? Warto zacząć od oryginalnych przystawek, takich jak chlebek naan, pakora, czyli chrupiące warzywa w cieście oraz placuszki - dosa lub uttapam z ryżu i soczewicy. Doskonale pasuje do nich raita - orzeźwiający dip ogórkowy z dodatkiem mięty. Taki zestaw świetnie nadaje się do lunchboxa. Polecamy także tradycyjne indyjskie napoje - słodki koktajl mango lassi na bazie mleka kokosowego i herbatę masala chai z korzennymi przyprawami.

Kuchnia indyjska jest znana z zamiłowania do prostych dań jednogarnkowych. Nic nie rozgrzewa tak dobrze jak kokosowy dal z czerwonej soczewicy (wegańska zupa z soczewicy)curry z batata i bakłażana  oraz aloo matar, czyli ziemniaki z groszkiem w aromatycznych sosie. Tikka masala z tofu to kolejny pyszny, a przy tym wysokobiałkowy pomysł na obiad. Miłośnicy roślinnych klopsików z pewnością rozsmakują się w aloo kofta, czyli smażonych kulkach warzywnych. Co ciekawe, Indie mają także lokalną wersję pierogów - smażone samosy z warzywnym nadzieniem oraz naleśników - placki cheela z pożywnej mąki z ciecierzycy, które można wypełnić dowolnymi dodatkami.

 

 

Egzotyczne słodkości

 

W kuchni indyjskiej znajdziemy wiele deserów, które z łatwością można przygotować w wersji roślinnej. Wystarczy wprowadzić drobne zmiany do tradycyjnych przepisów, np. mleko krowie zastąpić ulubionym napojem roślinnym, a masło ghee - olejem kokosowym. Mamy do wyboru różne rodzaje pysznych puddingów, np. ryżowy kheer i gajar halawa, czyli bogaty w beta karoten pudding marchewkowy. Koniecznie spróbuj też barfi - mlecznych ciasteczek w wersji kokosowej lub cytrusowej. Osobom, które preferują bardzo słodkie desery polecamy kulki halawa z kaszy manny, które znakomicie komponują się z sosem z kwaśnych owoców. 

 

Czy kuchnia indyjska przypadła Ci do gustu? Mamy nadzieję, że jej bogactwo smaków, aromatów i kolorów zafascynuje Cię równie mocno jak nas. Zachęcamy także do odkrywania roślinnych dań z innych kontynentów, np. z Afryki. Wybierz się w kulinarną podróż już dziś!  :)

 

*zdjęcia - Satyam Verma i Marvin Ozz z Pexels



 










































 

 

@roslinniejemy

wyzwanie@roslinniejemy.org