Wielkanocne ciasta wegańskie
Gdy Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, jest najwyższa pora na kolejną dawkę inspiracji na świąteczny, wegański stół. Przedstawiliśmy pomysły na bardziej wytrawne potrawy idealne na wielkanocne śniadanie czy obiad, a teraz czas na desery - słodkie, że aż palce lizać! Jeśli zastanawiasz się, co upiec, żeby było pięknie, rozkosznie, roślinnie i bez zakalca, to zaraz się dowiesz!
Po pierwsze – babka wielkanocna
Podobno nie ma świąt bez tej kuszącej babki posypanej cukrem pudrem lub oblanej błyszczącym lukrem, a początki tradycji jej pieczenia w Polsce sięgają końca XVII wieku. Mówi się o niej, że m.in. symbolizuje dostatek, doskonałość, wzrost nadziei, wiary i miłości. Jak więc ją przygotować w wersji wegańskiej? Możesz skusić się na odświętną babkę pomarańczową z dodatkiem purée z batata lub marchewki z przepisu Jadłonomii, bądź też na drożdżową babkę z wykorzystaniem tofu, polaną cytrynowym lukrem wg. filmowej instrukcji WegeTuby. Innymi bardzo przystępnymi pomysłami są: klasyczna babka marmurkowa z dodatkiem kakao oraz babka cytrynowa o świeżym aromacie.
Słodki jak mazurek
Z serii tradycyjnych wielkanocnych wypieków – na stół powinien wkroczyć również mazurek, a wersji na jego wykonanie znaleźć można bez liku. Bazą jest tutaj niskie, przeważnie kruche ciasto, natomiast w Twojej gestii pozostaje kwestia smaku masy, którą go wypełnisz. Dla początkujących poleca się wypasiony mazurek z kremem orzechowym, a jeżeli lubisz orzechy i suszone owoce - równie kusząco wygląda czekoladowy mazurek najeżony bakaliami. Dla fanów karmelowego, à la krówkowego smaku doskonałym wyborem będzie mazurek kajmakowy, z kolei podniebienia owocowych smakoszy podbije mazurek wiśniowy przyprószony płatkami migdałów.
Sernik czy makowiec? – oto jest pytanie
Świątecznie kojarzą się również wyżej wymienione dwa sztandarowe ciasta. Oczywiście na postawione pytanie nie ma dobrej ani złej odpowiedzi, a zawsze można przygotować oba! Wilgotny, słodki, bakaliowy makowiec japoński (inaczej określany mianem makowca bez ciasta) nie będzie trudny w przygotowaniu, za to wyjątkowo smakowity. Wyznawcy sernika nie będą rozczarowani, gdy skosztują luksusowego, jogurtowego sernika na bazie jogurtów sojowych z dżemową, pomarańczową galaretką. Godnym rywalem w tej kategorii jest również sernik jaglany z owocami na bezglutenowym spodzie ze słonecznika i rodzynek lub wegański sernik nowojorski z nerkowców i ciecierzycy polany soczystym, malinowym sosem. Natomiast dla niezdecydowanych znajdzie się kompromis, czyli seromak z bloga Misa Mocy – dwa w jednym, połączenie makowca i sernika. Na dodatek nie byle jaki, bo na spodzie morelowym z karmelową polewą.
Na przekór tradycji!
Istnieje szansa, że jednak chcesz się wyłamać z więzów tradycji i spróbować czegoś zupełnie innego, co nie jest typowym wielkanocnym ciastem. Niekonwencjonalnym świątecznym wyborem może być wegańska tarta chałwowa z aksamitnym, słodkim kremem albo zaskakujący swoim zielonym kolorem wiosenny tofurnik ze szpinakiem i czekoladą. Banany i toffee w postaci wegańskiego banoffee pie to połączenie, któremu również nie da się oprzeć, a na drobną, słodką przekąskę warto pokusić się o oryginalne marcepanowe jajka w czekoladzie przygotowane z migdałów i daktyli od Healthyomnomnom.
Zrobienie ciasta bez nabiału i jajek to nic trudnego - wystarczy użyć odpowiednich alternatyw. Przeczytaj, jak przygotować ciasto kruche, drożdżowe czy biszkopt oraz sprawdź te przepisy na roślinny tort, brownie i inne. Bez cienia wątpliwości wegańska Wielkanoc może być słodka, kreatywna i pyszna, więc nie wahaj się rozgrzać piekarnik – na pewno Ci się upiecze!
*zdjęcie pochodzi z pexels.com