Tradycyjne ciasta w wersji roślinnej

 

Czy można zrobić ciasto bez mleka czy masła? Tort bez bitej śmietany? Bezę bez jajek? Otóż tak! Każde tradycyjne ciasto można przygotować w wersji roślinnej. Nawet ten ukochany makowiec Twojej babci! To kwestia zamiany kilku składników, a efekt końcowy jest równie smaczny. Przedstawimy przepisy na kilka najbardziej tradycyjnych ciast, które znikają w mgnieniu oka ;) 

 

Ciasto drożdżowe

 

Absolutny klasyk, który daje tyle możliwości - z owocami i kruszonką, jako drożdżówki, chałka, cynamonki, rogaliki czy pączki! W wersji roślinnej wyrasta znakomicie - chciałoby się powiedzieć „jak na drożdżach”, ale przecież to prawda! Wegańskie ciasto drożdżowe z kruszonką » Jadłonomia · wegańskie przepisy nie tylko dla wegan

 

Ciasto kruche 

 

Zamiast masła użyj margaryny, np. Kasi bez laktozy albo roślinnego masła czy schłodzonego oleju kokosowego. Na jego bazie możesz przygotować każde ulubione ciasto (np. szarlotkę), na pewno nie będzie odbiegać od oryginału. W podobny sposób przygotujesz wersję na słono. WEGAŃSKIE CIASTO Z BUDYNIEM, RABARBAREM I TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ 

 

Biszkopt

 

W wersji roślinnej jest nawet prostszy do przygotowania - potrzeba raptem dwóch misek na produkty suche i mokre, które potem trzeba połączyć. Pięknie wyrasta za sprawą sody i octu. Możesz wrzucić na górę owoce i mieć ekspresowe ciacho do niedzielnej kawy, a także wykorzystać jako bazę do tortu, który proponujemy przełożyć ubitą śmietanką kokosową i truskawkami. Mniam! Wegański tort z truskawkami i puszystym kremem – łatwy i pyszny! 

 

Przeczytaj także: Przepisy na wegańskie ciasto!

 

Ciasto francuskie

 

Domowe ciasto francuskie jest niezwykle pracochłonne, więc jeśli podejmujesz się jego przygotowania, to tak jak przy cieście kruchym, masło możesz zastąpić margaryną, masłem roślinnym czy olejem kokosowym. Na szczęście możesz też iść do sklepu i wziąć je ze sklepowej półki, gdyż najczęściej ma roślinny skład! Przy takim obrocie spraw karpatka/kremówka już nie może się doczekać, aż ją zrobisz. Wegańska kremówka

 

Beza

 

Ciasto, które składa się prawie wyłącznie ze składników odzwierzęcych - w wersji roślinnej wydaje się wręcz nieprawdopodobne, prawda? A jednak możesz je przygotować z łatwością z użyciem aquafaby, czyli wody po ciecierzycy. Ubija się na sztywną, lśniącą pianę tak samo jak białka jaj. Żeby mieć pewność, sprawdź ten przepis z wersją wideo:  Wegański tort bezowy 

 

Sernik

 

W wersji roślinnej ma kilka nazw w zależności od tego, z czego został zrobiony. Są one bardzo trafne! Jako sernik bez sera możesz przygotować tofurnik z użyciem tofu, jagielnik z kaszy jaglanej, nernik z nerkowców. To najpopularniejsze wersje, ale znajdą się też takie z kaszy manny, migdałów czy nawet ciecierzycy. Może być pieczony lub na zimno, z różnymi dodatkami, również galaretką na bazie agaru zamiast żelatyny. Przetestuj kilka przepisów i sprawdź, która wersja Ci najbardziej smakuje. A może połączenie kilku? ;) Wegańskie serniki




 

 

 

@roslinniejemy

wyzwanie@roslinniejemy.org