Przepisy na wegańskie ciasto

 

Jak zrobić puszystą i pięknie wyrośniętą babkę bez użycia jajek? Jak to - piernik bez miodu? To nic trudnego! Ciasto drożdżowe, kruche, francuskie czy sernik to klasyki cukiernictwa, które w wersji roślinnej również królują na stołach i szybko z nich znikają. Sprawdź pozostałe receptury na tradycyjne ciasta w wydaniu roślinnym i koniecznie zapisz przepis, bo będzie tak pysznie, że Ciocia Krysia na pewno o niego zapyta! 

 

Tort

 

Biszkopt bez jajek i krem bez śmietany? Bułka z masłem (orzechowym?)! W jednej misce suche składniki, w drugiej mokre, łączenie, pieczenie i… Mamy biszkopt! Pięknie rośnie dzięki reakcji sody, octu i mleka sojowego. Można też go przygotować z ubitą aquafabą, która zachowuje się tak jak piana z białek jaj - dobrze ubita jest tak sztywna, że przechodzi test uniesienia miski nad głowę. 

Najprostszym kremem będzie ubite mleczko kokosowe, które zyska różne oblicza w zależności od dodatków - czekolady, malin, oreo czy masła orzechowego. Nie jest to jedyna opcja - wnętrze tortu możesz wypełnić kremem, które znały nasze babcie - na bazie margaryny. Mamy też krem budyniowy, z nerkowców, kaszy jaglanej, a leniuszki nawet mogą użyć takiego z proszku! Tylko wyobraźnia Cię ogranicza! 

 

Makowiec

 

Zacznijmy od bazy, czyli maku z bakaliami. Możesz iść na skróty i sięgnąć po gotową ze sklepu, z łatwością znajdziesz taką bez dodatków odzwierzęcych. Jednak kto próbował domowej masy makowej, ten wie, że różnica jest przeogromna. To niebo a ziemia! Naładuj ją swoimi ulubionymi orzechami i bakaliami, a uniesiesz się na wyżyny smaku - tylko uważaj, łatwo wtedy wyjeść ją łyżką prosto z miski. 

Makowiec może przyjąć wiele form: tradycyjny, czyli zawinięty drożdżowy (ulubieniec wujka Zbyszka); rubasznie zawinięty, ale odsłonięty jako krantz (to miłość Ali); w wersji na kruchym (Marysia zawsze skubie jego okruszki); japoński (specjalność pani Grażyny z czasów PRL-u). 

 

Mazurek 

 

Ma być przede wszystkim niski, słodki i piękny, z całym bogactwem bakalii i orzechów. Co do drugich damy Ci świetną poradę - spróbuj podprażyć orzechy i pestki na suchej patelni lub w piekarniku (gdy akurat będzie włączony do pieczenia spodu), a nabiorą niesamowitego aromatu i smaku! Mazurek to wariacja wszelkich smaków - sięgnij po kajmak z mleczka kokosowego (albo daktylowy słony karmel), może użyj konfitury z pomarańczy i polewy z czekolady deserowej? Kwaśny dżem bardzo dobrze przełamuje słodycz pozostałych warstw. Fani masła orzechowego - to wasze święto. Jeśli nie przepadasz za wysokim poziomem słodkości, ale stół bez mazurka wygląda jakoś pusto, to sięgnij po wersję pomarańczową z dodatkiem żurawiny, która odpowiada za przełamanie kwaskowością i chrupiących migdałów. 

 

Babka 

Puszysta, wilgotna, wyrośnięta! Polana lukrem albo posypana cukrem pudrem, a do tego bez grama jaj, choć lekka jak puch.To żadne wyzwanie dla roślinnych wypieków - dostępne są przepisy na cytrynową, pomarańczową, marmurkową, a nawet pomidorową. Wersja majonezowa z roślinnym też się uda! 

 

Brownie i ciasto czekoladowe

 

Znajdą swoich fanów na całej kuli ziemskiej i w każdej grupie wiekowej - bo kto nie lubi czekolady? Dają ogrom możliwości, zarówno w dodatkach, jak i w konsystencji. Brownie może być klasyczne, bardzo wilgotne i intensywnie czekoladowe; może być zaskoczeniem na rodzinnej imprezie, gdy okaże się, że jest z fasoli - a stanie się to, gdy w mgnieniu oka zniknie ze stołu, bo jest takie pyszne. Wilgotność (oraz porcję witamin) może zapewniać nawet batat. Ciasto czekoladowe to brat brownie, ale nie bliźniak - jest bardziej wyrośnięte z tej dwójki rodzeństwa oraz bardziej puszyste - dzięki reakcji sody z octem. Ekspresową wersję uzyskasz robiąc je w kubku w mikrofali. Smacznego!



 

 

 

@roslinniejemy

wyzwanie@roslinniejemy.org