Roślinne dania pełne ziół

 

Zioła są cenione od tysięcy lat ze względu na liczne właściwości zdrowotne. Fitoterapia, czyli ziołolecznictwo, jest uznawana za jedną z najstarszych metod leczenia różnych dolegliwości. Dawniej zioła były domeną czarownic - przypisywano im magiczną moc. Obecnie niezmiennie oczarowują nas w kuchni, nadając potrawom wyjątkowy smak.

 

Zioła dla zdrowia

 

Dlaczego warto włączyć zioła do swojej diety? To prawdziwe dobrodziejstwo natury! Bazylia ma właściwości antyseptyczne, natka pietruszki jest świetnym źródłem żelaza, witaminy C i kwasu foliowego, a pokrzywa łagodzi objawy alergii oraz stany zapalne. Jeśli poszukujesz ziół, które wspomagają trawienie, polecamy Ci miętę, majeranek i koperek. Godny uwagi jest również jałowiec, który działa moczopędnie i przeciwbakteryjnie. Czosnek niedźwiedzi to naturalny antybiotyk, natomiast kolendra obniża cholesterol. 

 

Przy leczniczym wykorzystaniu ziół należy zachować rozwagę, a więc kupować je tylko ze sprawdzonych źródeł i skrupulatnie stosować się do zaleceń na opakowaniu. Jeśli chcemy je zebrać sami, najlepiej róbmy to na (względnie) czystych terenach pod okiem doświadczonej osoby. Koniecznie sprawdzajmy też, czy dana roślina nie jest pod ochroną, jak w przypadku czosnku niedźwiedziego. Takie zioła najlepiej hodować samodzielnie - zabawa w ogrodnika to duża frajda! Amatorom mikro-ogrodnictwa polecamy także domową hodowlę kiełków.

 

 

Smakiem oczarujesz wszystkich!

 

Masz ochotę na roślinne dania pełne ziół, które oczarują Cię niezwykłym aromatem? Przygotowaliśmy dla Ciebie kilka ciekawych propozycji. 

 

Bazylia to kluczowy składnik wegańskiego pesto i zupy pomidorowej, a z natki pietruszki przyrządzisz pyszne masełko pietruszkowe oraz pełen witamin zielony koktajl. Jeśli masz pod ręką młode pokrzywy, warto zrobić z nich prostą i zdrową sałatkę, natomiast orzeźwiająca mięta uświetni egzotyczne tabbouleh i wegański sos jogurtowy

 

Majeranek znajduje szerokie zastosowanie w roślinnych zamiennikach mięsa - koniecznie o nim pamiętaj, przygotowując flaczki z boczniaków, wegański smalec czy też wątróbkę z tofu. Koperku nie może oczywiście zabraknąć w swojskim sosie koperkowym do wegańskich klopsików, a także w lekkim chłodniku litewskim na bazie jogurtu sojowego.

 

Jałowiec jest zaskakująco uniwersalny - sprawdzi się zarówno w pasztecie z soczewicy ze śliwką, jak i w czekoladowym tofurniku. Czosnek niedźwiedzi nadaje potrawom intensywny kolor i niepowtarzalny aromat - warto więc dodać go do twarożku z tofu i zupy z zielonego groszku. Jeśli lubisz kuchnię meksykańską i azjatycką, koniecznie zaopatrz się w świeżą kolendrę, bez której guacamole i tajska zupa Tom-kha po prostu nie mogłyby istnieć!

 

Skusisz się? :)

 

Zioła to sekretne składniki, które odmieniają charakter Twoich potraw. Warto mieć je pod ręką nie tylko ze względu na szerokie zastosowanie w kuchni, ale i działanie prozdrowotne. Już dziś uzupełnij swoją półkę z przyprawami o suszone zioła lub załóż ogródek na własnym parapecie - zapewniamy, że Twoje posiłki zmienią się nie do poznania :)

 

Źródła:

  1. Machałek Patrycja -  “Magia polskich ziół”
  2. Machałek Patrycja - “Siła ziół”



 








 

 

@roslinniejemy

wyzwanie@roslinniejemy.org