Smalec wegański - jak go zrobić?
Dla wielu z nas smak z dzieciństwa to kromka chleba grubo posmarowana smalcem i dodanym na niego ogórkiem kiszonym. Abyśmy mogli dalej się cieszyć tą pyszną przekąską, przedstawimy dzisiaj kilka szybkich i prostych przepisów na roślinny smalec! :)
Smalec z fasoli
Smalec z fasoli można znaleźć w wielu sklepach spożywczych - koniecznie go wypróbuj!
My zachęcamy również do tego, aby samemu przygotować taką pastę. Własnej roboty cieszy najbardziej, zwłaszcza gdy wyjdzie pyszna, a taka wyjdzie na pewno! Aby zrobić podstawową wersję smalca, potrzebujemy cebuli, białej fasoli i przypraw. Przepis znajdziesz na 5. stronie Roślinnej Kuchni Polskiej. Zerknij na przepis w wersji ze skwarkami, który proponuje erVegan. Kolejną bardzo dobrą wariacją jest przepis Marty Dymek z sekretnym dodatkiem - suszonymi śliwkami. A co powiesz na roślinny smalec z jabłkiem? Do przygotowania smalca potrzebujemy głównie fasoli, cebuli, jabłka i przypraw. Sam czas przygotowania wynosi 30 minut, więc naprawdę szybko, a będzie się nim można cieszyć długo i w dodatku cała rodzina będzie zadowolona. Przepis możesz podpatrzeć na stronie Jadłonomii lub na Mojegotowanie.pl.
Z czego jeszcze można zrobić smalec?
Pyszna pasta, przypominająca smaki dzieciństwa, może zostać wykonana również z tofu. Sprawdź, jak smakowicie wygląda smalec w wykonaniu WegeTuba.
Co powiesz na smalec z cieciorki? Potrzebujesz puszki ciecierzycy, czerwonej cebuli, małego i kwaśnego jabłka oraz soli, pieprzu i majeranku. Zerknij na stronę prześlijprzepis.pl.
Mamy nadzieję, że wypróbujesz powyższe przepisy i tak jak my pokochasz smalec w wersji roślinnej! Życzymy smacznego :)
*Zdjęcia:
https://www.mojegotowanie.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0001/86/weganski-smalec-z-bialej-fasoli-z-jablkiem.jpeg
https://www.jadlonomia.com/wp-content/uploads/2013/11/MG_7380-600x900.jpg