5 sposobów na żelazo w diecie roślinnej
Żelazo - o czym warto pamiętać?
Niedługo przekonasz się na własnej skórze, że to o ten właśnie składnik ludzie będą Cię pytali najczęściej - no może zaraz po białku ;)
Poniżej przedstawiamy kilka kluczowych faktów na jego temat, których możesz użyć jako argumentów podczas tego typu rozmowy z osobami na diecie tradycyjnej.
1. Żelazo występuje zarówno w produktach odzwierzęcych, jak i w roślinnych - różni je jednak forma chemiczna. W mięsie występuje żelazo hemowe (faktycznie lepiej wchłaniane przez ludzki organizm), natomiast w roślinach żelazo niehemowe.
2. Wchłanianie żelaza niehemowego jest bardziej podatne na towarzyszące mu równoczesne spożycie innych składników. I tak pozytywny wpływ mają tutaj zdecydowanie: witamina C, lizyna (będąca jednym z aminokwasów egzogennych) oraz kiszonki. Z kolei wpływ negatywny wykazują: wapń oraz substancje antyodżywcze (takie jak: fityniany, szczawiany czy polifenole).
3. Warto zapamiętać poniższą sztandarową zasadę pomagającą zwiększyć biodostępność żelaza w diecie: posiłki słone (typu kotlety z fasoli) łączymy zawsze ze świeżymi warzywami, natomiast posiłki słodkie (typu owsianka) z owocami.
4. Produkty roślinne bogate w żelazo to m.in. nasiona roślin strączkowych, pełnoziarniste produkty zbożowe, orzechy oraz zielone warzywa.
5. Co ciekawe nasiona roślin strączkowych oraz orzechy są bogate zarówno w żelazo, jak i w lizynę - tym bardziej zachęcamy do częstego włączania tych produktów do jadłospisu!
Te 5 punktów to pigułka wiedzy, dzięki której łatwiej Ci będzie rozmawiać o wartości odżywczej diety roślinnej z osobami nastawionymi do niej trochę bardziej sceptycznie. Powodzenia!
Bibliografia:
„Wege. Dieta roślinna w praktyce” Kibil Iwona
*Photo by Tijana Drndarski on Unsplash