Przepisy na makaron bez mięsa

 

Makaron może zadowolić każde podniebienie - jest niezwykle uniwersalny w użyciu, oferuje mnogość kształtów, rodzajów czy smaków (np. kolorowe makarony warzywne). Sklepowy makaron (ten nieokreślony jako jajeczny) składa się głównie z mąki i wody - jest więc wegański. Z tych samych składników można go przygotować samemu w domu. Niżej przedstawiamy najbardziej klasyczne przepisy na makaron w wersji roślinnej, które świetnie się sprawdzą w lunchboxie czy na sycący obiad dla całej rodziny.

 

Spaghetti bolognese

 

To chyba ulubione włoskie danie Polaków - zaraz po pizzy! Tylko czym zastąpić mięso? Dobrze sprawdza się granulat sojowy, który ma odpowiednią teksturę, dobrze chłonie smaki i jest ekspresowy w przygotowaniu. Przepis na spaghetti tofunese, czyli z użyciem tofu, znajduje się w naszym ebooku. Sprawdź też wersję mieloną, jeśli masz trochę czasu lub wypróbuj tę z czerwoną soczewicą, jeśli akurat masz ją w szafce. Nie zapominaj też o sklepowych alternatywach, które są bardzo autentyczne! 

 

 

Makaron ze szpinakiem

 

To bardzo proste, szybkie, a do tego zdrowe i pyszne danie, dla którego zawsze warto mieć szpinak w zamrażarce na czarną godzinę. Do tego czosnek, przyprawy (koniecznie gałka muszkatołowa) i posiłek prawie gotowy. Proponujemy dodać pokruszone tofu, aby obiad był bardziej sycący i zbilansowany lub przygotować kremowy sos, blendując tofu i mleko roślinne. Możesz też użyć gotowej roślinnej śmietanki, a na górę dać podprażone orzechy, które urozmaicą strukturę dania. Inną wersją makaronu ze szpinakiem może być pesto - tutaj polecamy sięgnąć po białkowy makaron - np. z soczewicy czy groszku.

 

Spaghetti carbonara

 

Przepisów na carbonarę jest bardzo dużo: jedne są typowo tradycyjne, a widząc inne, niejeden Włoch złapałby się za głowę. Danie można przygotować z kremowym, śmietanowym sosem lub w wersji jajecznej, tutaj roślinnej. Boczek można zastąpić gotowym zamiennikiem, skwarkami z tofu lub tempehu.

 

 

Łazanki

 

Przygotowanie ich w wydaniu roślinnym to nic trudnego. Wolisz wersję z białą kapustą i majerankiem czy kiszoną kapustą, grzybami i żurawiną? Jeśli chcesz dodać „mięsną wkładkę”, sięgnij po gotową alternatywę (wegański boczek, kiełbasa) lub dodaj podsmażone wędzone tofu z przyprawami (koniecznie z papryką wędzoną - „wędzoność” do kwadratu!).

 

Makaron w sosie śmietanowym

 

Bazą jest sos śmietanowy, do którego możesz użyć gotowej śmietany roślinnej (na rynku dostępne są m.in. sojowe, owsiane, kokosowe czy ryżowe) lub przygotować ją w domu - z użyciem słonecznika bądź nerkowców. Wybierz swoje ulubione dodatki, a w sezonie jesiennym obowiązkowo sięgnij po kurki



 

 

 

@roslinniejemy

wyzwanie@roslinniejemy.org