Warzywa sezonowe - szpinak

 

Czas na kolejne sezonowe warzywo - szpinak. Wielu osobom nie kojarzy się on dobrze i jest pomijany podczas zakupów. Pora to zmienić! Szpinak to prawdziwy superfood, a do tego jest pyszny i świetnie komponuje się w różnych daniach - szkoda byłoby nie skorzystać z jego właściwości :)

 

Jest cenny w wiele substancji odżywczych - m.in. żelazo, selen i cynk. Ponadto zawiera znaczne ilości witaminy C, wspomagającej przyswajanie żelaza pochodzenia roślinnego. Jest także bogaty w antyoksydanty, które mają właściwości przeciwzapalne, zapobiegają nowotworom oraz spowalniają proces starzenia. A to nie wszystkie jego właściwości!. Aby przekonać się o reszcie, warto po prostu zacząć regularnie spożywać szpinak :) Jak to zrobić, jeśli do tej pory mieliśmy z nim same złe skojarzenia? Przekonaj się niżej!

 

Zielone smoothie - wersja prosta

 

Czyli świetny pomysł na smaczne i wygodne drugie śniadanie :) 

 

Składniki na 1 porcję:

2 garście szpinaku

banan

połówka mango/jedna pomarańcza/3-4 plastry świeżego ananasa

pół szklanki wody/napoju roślinnego

 

Podane składniki wystarczy po prostu zblendować i cieszyć się smakiem pysznego, wartościowego koktajlu :)

 

Zielone smoothie - wersja zaawansowana

 

Składniki na 1 porcję:

2 garście szpinaku

banan

czubata łyżka dowolnego masła orzechowego

szklanka napoju roślinnego (do tego przepisu najbardziej polecam sojowe lub owsiane)

 

Podobnie jak w poprzednim smoothie składniki wystarczy jedynie zblendować :) 

 

 

Pesto szpinakowe

 

Składniki:

paczka szpinaku (300-400g)

szklanka orzechów włoskich

2-3 ząbki czosnku

5 łyżek oleju rzepakowego

odrobina soku z cytryny

sól, pieprz

opcjonalnie płatki drożdżowe (2-3 łyżki)

 

Podane składniki należy zblendować na gładką masę. Pesto ma wiele zastosowań! Można je wykorzystać do makaronu lub smarować nim kanapki, dodając na wierzch inne warzywa. Ponadto sprawdzi się jako farsz do naleśników czy pierogów. Polecam!  

 

Naleśniki ze szpinakowym farszem

 

Składniki na 2 porcje:

szklanka mąki

szklanka wody

paczka szpinaku (świeżego lub mrożonego)

ząbek czosnku

łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych

olej rzepakowy

oliwa z oliwek

przyprawy: sól, pieprz

 

Zaczynamy od ciasta naleśnikowego - możecie być zaskoczeni, ale do jego przygotowania wystarczą mąka i woda w proporcji 1:1 oraz szczypta soli. Łączymy składniki mikserem i smażymy na odrobinie rozgrzanego oleju okrągłe naleśniki :)

 

Przygotowanie farszu szpinakowego również nie jest skomplikowane: na rozgrzaną oliwę wrzucamy paczkę szpinaku, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz odrobinę soli i pieprzu. Kiedy szpinak już się ugniecie dodajemy płatki drożdżowe i jeszcze chwilkę smażymy. Próbujemy, czy farsz jest dostatecznie doprawiony i… to wszystko! Nakładamy nasz szpinak na naleśniki, zwijamy w rulony i mamy pyszny posiłek :)

 

Placuszki ze szpinakiem na słodko

 

Przepis na nie jest przeze mnie lekko zmodyfikowany - w trakcie miksowania dodaję po prostu pół paczki zblendowanego wcześniej (z odrobiną wody) szpinaku. W ten sposób wzbogacam pyszne pancakes i nadaję im piękny, zielony kolor. Smacznego! :) 




 

 

 

@roslinniejemy

wyzwanie@roslinniejemy.org