5 pomysłów na wegańskie pasty

 

Starając się zmienić swój styl odżywiania na bardziej roślinny, naszym największym wrogiem jest pytanie jak to zrobić?. Idziemy na łatwiznę i smarujemy kanapki serkiem białym, dżemem lub wrzucamy na kromkę chleba szynkę, dodajemy pomidora lub ogórka. Tymczasem jest tyle świetnych propozycji, które urozmaicą nasz jadłospis! Dodatkowo są pełne witamin, a przy tym są po prostu pyszne. Mowa o pastach kanapkowych  :) 

 

  1. Pasta z soczewicy oraz dyni 

 

Pasta z soczewicy i dyni smakuje każdemu. Zjedzą ją z chęcią dorośli, dzieci, a także znajomi lub rodzina, która wpadnie w odwiedziny. Jest nie tylko pyszna, ale też bardzo wartościowa dla naszego organizmu, ponieważ obfituje w wapń, potas, żelazo, kwas foliowy i białko. Warto wypróbować tę z przepisu Qchenne Wariacje. Jeśli zastanawiasz się, do czego jeszcze można wykorzystać dynię, to zerknij na artykuł ,, Czym pachnie jesień, czyli dynia i spółka”

 

  1. Hummus - tradycyjna libańska przekąska

 

Hummus jest jedną z najpopularniejszych arabskich potraw, a według legendy został wymyślony przez sułtana Saladyna w XII wieku podczas wypraw krzyżowych. Chodzą jednak pogłoski, że był spożywany już przez starożytnych Rzymian, Palestyńczyków, a nawet w okresie mezopotamskim. Dokładna historia nie jest jednak znana, natomiast Liban toczy walkę z Iranem; o to, gdzie hummus się narodził. Słowo hummus w arabskim oznacza ,,ciecierzyca” i - jak nazwa wskazuje - powstaje z ciecierzycy pospolitej oraz pasty sezamowej (tahini). Dodaje się do niego czosnku, soku z cytryny oraz kminu rzymskiego. Hummus uwielbiany jest nie tylko za swój smak, lecz także za właściwości zdrowotne. Podane składniki tworzą tradycyjny arabski hummus, ale można robić różne wersje smakowe np. paprykowy, marchewkowy lub z czarnej fasoli

Hummus można jeść z chlebem, a super opcją jest też moczenie w nim warzyw takich jak ogórek zielony, papryka, marchewka czy spakowanie do lunchboxa :) 

 

 

  1. Pasta z zielonego groszku 

 

Zielony groszek ma wyrazisty, rześki smak, dlatego osoby, które mają delikatniejsze upodobania mogą połączyć go z innego rodzaju warzywami np. rzodkiewką czy kiełkami. Sam zielony groszek ma w sobie ogromne ilości wartości odżywczych: m.in. zawiera witaminy A, C, K, B2 i kwas foliowy. Pasta jest obowiązkowa dla kobiet w ciąży, cukrzyków oraz osób z problemami serca. Dodatkowo specjaliści jasno mówią, że od kolorów zieleni czujemy się zrelaksowani i uspokojeni - tyczy się to też past. Zerknij na przepis Vege Szamanki, w którym został wykorzystany groszek konserwowy z puszki, więc wykonasz go ekspresowo.

 

  1. Pasta ze słonecznika 

 

Kolejną smaczną propozycją jest pasta ze słonecznika. Słonecznik kojarzy się z wakacjami, kiedy to przy zachodach słońca siedzi się z paczką przyjaciół i zajada tym pysznym, niedocenianym nasionem :) Prażony nabiera bogatego aromatu, można dodać go do wegańskich pasztetów i wielu innych dań. Przygotujesz też z niego wegański twarożek. Jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, aminokwasów oraz zawiera cenne pierwiastki: żelazo, potas, cynk i selen. Wzmacnia pracę serca, lepszy sen, silniejszy organizm oraz zapewnia piękne zęby i mocne kości. Same zalety! Przepis na pyszną pastę ze słonecznika ma na swoim blogu niezawodna Marta Dymek z Jadłonomii.   

 

  1. Wegańska pasta ,,makrelowa” z tofu

 

Rybna pasta bez udziału ryby? Tak, to możliwe! Potrzebujesz jedynie kilku składników takich jak tofu wędzone, suszone pomidory, oliwki zielone czy słodka papryka. Wykonanie i dokładny przepis na pyszną wegańską pastę bezrybną znajdziesz na blogu Veganbanda :)

Jeżeli jesteś fanem pasty z makreli, to uwierz, że ta na bazie tofu smakuje niemal identycznie! Chcesz jeszcze bardziej podkręcić jej rybny aromat? Radzimy do pasty dodać pocięty arkusz glonów nori ;)

 

W ostatnich latach wzrosła oferta gotowych past kanapkowych. Można je kupić w praktycznie każdym sklepie (szczególnie hummus!), a smaki są przeróżne: marchewkowe, paprykowe, z suszonych pomidorów, z cukinii, z białej fasoli, o smaku batata… długo by wymieniać ;)

Jeśli masz ochotę wypróbować inne pasty, zerknij na bloga Aga ma Smaka, a jeśli ciekawi Cię, z czego jeszcze można przygotować smakowity pierwszy posiłek, sprawdź ,, 6 pomysłów na wegańskie śniadanie” :) Smacznego!



 




 

 

@roslinniejemy

wyzwanie@roslinniejemy.org