Co zrobić, aby jedzenie było jeszcze lepsze? cz. 3

 

Tak jak w poprzednich tygodniach przychodzimy do Ciebie z zestawem składników, które sprawią, że Twoje roślinne jedzenie będzie jeszcze smaczniejsze!
 

- daktyle to jedne z najlepszych owoców, a jednocześnie słodyczy na świecie! To magiczny dodatek do ciast, batoników, ale też idealna przekąska. Istnieje wiele rodzajów daktyli, które dzieli się na trzy grupy ze względu na ich twardość. Wyróżnia się daktyle twarde o dużej zawartości skrobi, które można zjadać na surowo lub wypiekać pieczywo z mąką jęczmienną zwane chlebem pustyni; miękkie, z których po naciśnięciu wypływa słodki sok określany jako daktylowy miódpółtwarde. Dla owoców uprawia się kilkadziesiąt odmian oraz podgatunków daktylowca. Jedne z najcenniejszych upraw to medjool, które są bardzo słodkie, a w smaku przypominają karmel. Daktyle medjool są droższe od zwyczajnych, ale warto je czasem dodać do koszyka, bo ich miąższ wyróżnia się delikatnym i słodkim smakiem oraz bardziej kleistą konsystencją, więc łatwiej wiąże różne słodkości. Wypełnione masłem orzechowym zmieniają się w pyszne i zdrowe karmelki, możesz do nich też dodać orzechy jak na zdjęciu!

 

- kmin rzymski to bardzo aromatyczna przyprawa o lekko gorzkim smaku, występuje w ziarnach i w zmielonej postaci. Nadaje się do dań kuchni indyjskiej, arabskiej, pasuje do grillowanych i pieczonych warzyw, hummusu, zup, gulaszy, curry oraz do zamienników mięs, można nim też posypać pitę lub chleb

 

- glony (inaczej wodorosty) to grupa roślin, która zawiera wszystkie składniki mineralne wody morskiej. Glony posiadają największą ilość i różnorodność minerałów. Jest wiele rodzajów jadalnych glonów, a do najbardziej znanych należą nori, kombu oraz wakame. Są idealne do sushi, bulionu, zupy miso, ramenu, można je też zajadać jako przekąskę. Chociaż kojarzą się z kuchnią azjatycką, są również wykorzystywane w krajach opierających się na rybołówstwie np. w kuchni wysp brytyjskich. Odpowiadają za rybny smak w roślinnych daniach np. tofurybie, łososiowej marchewce albo paluszkach „rybnych”

- harissa to ostra pasta wytwarzana z papryki chilli i czosnku, często też z kolendrą, kminkiem zwyczajnym i kminem rzymskim, może także zawierać pomidory. Jeśli lubisz ostre potrawy, dodaj harissę do zupy, marynaty lub pasztetu - doda ognia każdemu daniu!

 

 - tahini jest zrobione ze zmielonych ziaren sezamu, ma postać pasty przypominającej masło orzechowe, ale jest od niego bardziej wytrawne. Świetnie smakuje jako składnik dressingów, dipów, sosów, a w wersji na słodko nada Twojej potrawie chałwowy smak. To podstawowy składnik hummusu - m.in. dzięki niemu ma taką kremową konsystencję. Nasiona sezamu zawierają mnóstwo składników odżywczych - wapń, witaminy z grupy B, magnez i żelazo

 

Sprawdź ten pyszny przepis na pieczone bataty z tahini od Jadłonomii i czekaj na kolejną część artykułu o składnikach, które sprawią, że Twoje jedzenie będzie jeszcze lepsze! 

 

 


* Thanks to Ella Olsson for sharing her work on Unsplash.

 

 

 

 

@roslinniejemy

wyzwanie@roslinniejemy.org