Co zrobić z mąki z ciecierzycy?

 

Mąka z ciecierzycy wielu osobom kojarzy się głównie z dietą bezglutenową, jednak może być doskonałym dodatkiem również w kuchni osób, które nie unikają glutenu! Ma szeroki wachlarz zastosowań – świetnie pasuje do pożywnych dań, jak i słodkich deserów, jest także bogata w białko i inne ważne składniki odżywcze. Warto przyjrzeć się jej możliwościom oraz  wypróbować je samodzielnie!

 

Tosty francuskie

 

Dla wielu smak nierozerwalnie kojarzący się z dzieciństwem. Tosty francuskie są nie tylko pyszne i łatwe do wykonania – są też idealnym wyborem na zagospodarowanie lekko czerstwego chleba! Możesz przygotować je na słono lub na słodko.

 

Omlet

 

Jeśli nieodłącznym elementem niedzielnego poranka jest dla Ciebie pyszne, pożywne śniadanie, ale także jeśli masz przed sobą długi dzień i potrzebujesz energii do działania – to znane wszystkim danie sprawdzi się znakomicie. Jego roślinna wersja jest lekka, smaczna i daje nieograniczone możliwości eksperymentowania z dodatkami.

 

 

Ciasteczka

 

Masz ochotę na coś słodki deser, a nie przeszkadza Ci, jeśli przy okazji będzie zdrowy i odżywczy? Wypróbuj migdałowe ciasteczka, które trafią przez żołądek prosto do serca każdego, kto ich spróbuje!

 

Wrapy

 

Idealne do przygotowania wcześniej i sprawienia, że każdy w pracy czy szkole będzie z zaciekawieniem (a może i odrobiną zazdrości?) patrzył na Twój kolorowy, pyszny lunchbox. Wrapy to doskonały wybór dla osób, które cenią sobie wygodę i funkcjonalność w kuchni. Dobierz do nich ulubione warzywa i pyszny sos, a nigdy Ci się nie znudzą!

 

Pakora

 

Niezwykle prosta koncepcja, zaczerpnięta z kuchni indyjskiej, która przeniesie Twój obiad na wyższy poziom. Kiedy już nauczysz się ją przygotowywać, możesz usmażyć w ten sposób praktycznie wszystko. Na szczególne uznanie zasługuje jednak pyszna pakora z kalafiora.



 

*Photo by Markus Winkler on Unsplash

*Photo by Olenka Kotyk on Unsplash

 

 

 

@roslinniejemy

wyzwanie@roslinniejemy.org