Wegańskie dania weselne


Rosnąca popularność diety roślinnej sprawia, że państwo młodzi coraz częściej decydują się na wegańskie menu (lub wegańskie opcje) na swoim weselu. Skomponowanie roślinnego jadłospisu nigdy wcześniej nie było tak proste! Wiele domów weselnych ma stałą ofertę dań roślinnych, podczas gdy inne wykazują się dużą elastycznością i chętnie dostosowują menu do oczekiwań gości. W tym drugim przypadku warto mieć pod ręką listę propozycji, które dadzą organizatorom wstępne wyobrażenie o naszych wymarzonych potrawach - w ten sposób zyskamy pewność, że na weselu nie będą dominować sałatki :)

 

Dania na ciepło

 

Pożywne dania na ciepło to podstawa weselnego menu. Taniec podkręca przecież apetyt! Zaczynamy oczywiście od zupy - zamiast rosołu proponujemy wykwintny krem z białych warzyw, wegański barszcz ukraiński lub aromatyczne flaczki z boczniaków. Nie wyobrażasz sobie wesela bez kotletów? Roślinne kotlety oferują bogactwo smaków - możesz postawić na klasykę, czyli sojowe schabowe i de vollaile z tofu lub zaserwować gościom odrobinę egzotyki w postaci chrupiących falafeli oraz mielonych z komosy ryżowej z indyjskimi przyprawami.  W wielu rejonach Polski - nie tylko na Śląsku - stałym punktem programu są kluski śląskie z sosem pieczeniowym. Polecamy też pełne smaku umami pieczone warzywa, np. bakłażana z nadzieniem z soczewicy lub cukinię faszerowaną kaszą jaglaną i suszonymi pomidorami, a także rozgrzewające dania jednogarnkowe, takie jak chili sin carne i wegański gulasz z pieczarek

 

Przekąski z klasą

 

Na weselu nie może zabraknąć eleganckich przekąsek, po które goście będą sięgać między toastami. Miłośnikom dań tradycyjnych z pewnością posmakuje sycący pasztet z fasoli i wytrawna wegańska galaretka. Warto postawić też na efektowne przysmaki, takie jak kolorowa tarta z tofu, sajgonki z sosem orzechowym, roladki z tortilli czy muffiny ze szpinakiem. Do chleba można natomiast podać kremowy hummus i wegański smalec z cebulką i jabłkiem - gwarantujemy, że nikt się im nie oprze!

 

 

Słodko, słodko!

 

Niektórzy przypominają sobie o nim dopiero przy kawie, inni wypatrują go niecierpliwie już od początku wesela - mowa oczywiście o słodkim stole! Na wegańskim weselu możemy znaleźć na nim wytworny kokosowy jagielnik, orzeźwiającą tartę z malinami czy intensywnie czekoladowy tofurnik. Wielbiciele czekolady z pewnością skuszą się także na buraczane muffiny w błyszczącej polewie. Ciekawą i atrakcyjną wizualnie opcję stanowią desery w słoiczkach lub pucharkach, np. banoffee pie, pudding chia i jaglane kinder country. Z pewnością goście będą też zaintrygowani wegańskimi pralinkami - kokosowymi kulkami à la rafaello czy truflami z ciecierzycy à la nutella. W kwestii tortu weselnego koniecznie zwróć się do cukiernika, który specjalizuje się w tortach wegańskich - na szczęście jest ich coraz więcej, a ich bajeczne dzieła wręcz zapierają dech w piersiach. Tego wieczoru po prostu musi być słodko! :)

 

Wesele to wyjątkowe wydarzenie dla Państwa młodych, ich rodziny i przyjaciół, warto więc zadbać o to, aby magicznym chwilom towarzyszyły wspaniałe przysmaki, które goście weselni zapamiętają na długo. Roślinne menu jest idealnym ukoronowaniem tego pięknego dnia, ponieważ stanowi wyraz troski o zdrowie i środowisko, a przy tym zachwyca smakiem i różnorodnością. Postaw na oryginalność!

 

Zdjęcia:

David Holifield z Unsplash

Einladung zum Essen z Pixabay

 

 

@roslinniejemy

wyzwanie@roslinniejemy.org