Co jedzą weganie? Kotlety!

 

Kotlet podstawą diety każdego Polaka (nawet weganina)

Pewnie podobnie jak nam obiady z dzieciństwa kojarzą Ci się z wariacją na temat niezwyciężonego zestawu: kotlet, ziemniaki i surówka. Pojawiał się zawsze na stole naszych Babć i być może wydawało Ci się, że wraz ze zmianą diety na roślinną ten smak pozostanie jedynie wspomnieniem.
Nic bardziej mylnego! Bez produktów odzwierzęcych też można przygotować to ponadczasowe połączenie. Poniżej mamy dla Ciebie pięć propozycji na kotleta jak u Dziadka!

 

a’la schabowy

Gdyby kotlety miały wybory króla kotletów, schabowy na pewno byłby ich faworytem. Kto nie kocha tej rozkosznej chrupkości i złotej panierki? Obojętnie co do niego dodamy: gotowane ziemniaki, kopytka, sałatkę z pomidorów albo zasmażaną kapustę, schabowy zawsze króluje na talerzu! Czym jednak zastąpić rzeczony schab w schabowym? Spokojnie, jak się pewnie domyślasz, wybór jest spory! Możesz wykorzystać kalafiora, ciecierzycę, tofu lub kanię, boczniaki czy pieczarki, możesz też sięgnąć po gotowe produkty sojowe. Jeżeli użyjesz mąki z ciecierzycy, gwarantujemy, że będzie chrupało!
  

 

jak mielone
Jeśli zastanawiasz się, czym zastąpić mięso mielone np. w spaghetti - spieszymy z pomocą. Ervegan proponuje mielone z tofu, którego aromat zaintryguje każdego, nawet najbardziej zatwardziałego mięsożercę! Oprócz tofu możesz wykorzystać kalafiora z propozycji Jadłonomii lub granulat sojowy. Możesz też użyć kaszy jaglanej albo soczewicy, warto też rozejrzeć się po sklepie, w którym robisz zakupy, coraz więcej firm produkuje roślinne zamienniki mięsa. Wybór jest spory, dlatego śmiało próbuj i testuj, a na pewno znajdziesz dla siebie pyszne rozwiązanie! 

 

 

fasola protein power
Strączki są bardzo ważnym elementem zbilansowanej, roślinnej diety. Warto pamiętać, że były obecne w polskiej kuchni na długo przed wegańskim trendem! Przecież groch z kapustą, fasolka po bretońsku czy grochówka to bardzo polskie dania, które opierają się na strączkach. Kotlety z fasoli to świetny sposób na zwiększenie ich spożycia, również tutaj masz bardzo dużo możliwości i opcji. Wypróbuj przepis Magdy na burgery z komosy ryżowej i czerwonej fasoli - to prawdziwa “białkowa potęga”! A tutaj pomysł na białą fasolę od Wegan Nerd!
 

smak kurczaka bez kurczaka
Prawdopodobnie każdy z nas czasem tęskni za klasycznym fast-foodem np. za nuggetsami albo skrzydełkami. Takie tęsknoty nie są nam obce, dlatego wiemy, że na diecie roślinnej można odtworzyć ten smak, wykorzystując ciecierzycę, kalafiora, boczniaki lub tofu! 



 

a to klops!
Co wyróżnia idealnego klopsa? Nie, wcale nie mięso! Chodzi o okrągły kształt! A idealne klopsiki można ukulać też z roślin! Również tutaj możesz wykorzystać tofu, kalafiora albo soczewicę. Jeśli czytając słowo klops, Twoje ślinianki skierowały myśli na popularny sklep meblowy ze Szwecji, spieszymy poinformować Cię, że od niedawna możesz tam dostać kultowe  klopsy w wersji roślinnej z białka, owsa, ziemniaków, cebuli i jabłka



 

 

 

@roslinniejemy

wyzwanie@roslinniejemy.org