Risotto wegańskie na 3 sposoby

 

Risotto to kolejne popularne danie kuchni włoskiej. Warto się z nim zaprzyjaźnić, ponieważ jest szybkie do zrobienia, wykorzystuje proste składniki, a przy jego przyrządzaniu zazwyczaj zabrudzimy tylko jeden garnek. 

 

Więcej plusów? Jest bardzo proste do przygotowania! warto jednak pamiętać o paru zasadach, aby risotto na pewno wyszło pyszne i kremowe. Po pierwsze, jeśli możesz, użyj specjalnego ryżu do risotto, ponieważ dzięki wysokiej zawartości skrobi łatwiej się on gotuje i zapewnia odpowiednią konsystencję całemu daniu. Po drugie, pamiętaj  o częstym mieszaniu - dzięki temu risotto będzie bardziej kremowe. 

 

Sprawdź te 3 propozycje roślinnego risotto! 

 

Risotto z dynią od Jadłonomii

 

Ten przepis jest idealny dla osób, które chcą dowiedzieć się, jaki wpływ na efekt końcowy ma każdy etap przygotowania risotto, oraz co wnoszą poszczególne składniki. Są to uniwersalne zasady, które możesz zastosować przy gotowaniu każdego innego risotto! 

 

Jeśli chcesz przemycić więcej substancji odżywczych do tego dania, świetną opcją jest dorzucenie połowy szklanki brązowej soczewicy (na etapie dodawania ryżu). Jeśli masz ochotę na spróbowanie innych dań z dynią, zajrzyj do tego posta. 

 

 

Risotto z cukinią 

 

Jako kolejne przedstawiamy pyszne risotto z cukinią od Ani Sudoł. W tym przepisie został użyty olej kokosowy, ale możesz go spokojnie zamienić na inny olej roślinny, a zamiast pora możesz użyć cebuli. Na końcowym etapie możesz dodać do risotto puszkę ciecierzycy, co wzbogaci danie w białko i żelazo oraz pokrojone suszone pomidory, które wzbogacą smak całości potrawy.  

 

Po więcej inspiracji na bezglutenowe dania kliknij tutaj.



 

Kremowe risotto grzybowe

 

Kremowe risotto of Karoliny Plazy to coś w sam raz dla miłośników grzybów. Do przygotowania tego dania możesz użyć dowolnych ulubionych grzybów, a cebulę możesz zastąpić porem. Nie zapomnij o dodaniu płatków drożdżowych - to dzięki nim risotto jest tak kremowe! Smacznego! 

 

Potrzebujesz więcej pomysłów na pyszny, roślinny obiad? Poznaj 3 sposoby na wegańską lasagne albo przeczytaj, co jedzą weganie - kotlety!



 

*Photo by Estela Shaddix on Unsplash

 

 

 

@roslinniejemy

wyzwanie@roslinniejemy.org