Z czym jeść hummus?

 

Hummus powinien uzyskać tytuł króla past do smarowania jest smakowity, pożywny (pełen białka, zdrowych tłuszczy czy wapnia), łatwo dostępny (można go kupić w każdym sklepie) lub prosty do przygotowania samemu (wystarczy zblendować kilka składników), niedrogi, różnorodny (ogrom możliwości smaków i dodatków)... Mamy wymieniać dalej? Same superlatywy nic tylko jeść! Ale pytanie: z czym?

 

Klasycznie: kanapkowo

 

Hummus w kanapce może grać pierwsze skrzypce - sięgnij po dobre pieczywo, posmaruj je porządną warstwą pasty, dodaj ulubione warzywa, świeżo zmielony pieprz i volià: wartościowy posiłek gotowy! Sprawdza się równie dobrze jako tło - możesz używać go jako bazę zamiast masła. Z pewnością wyjdzie Ci to na zdrowie! Dodatkowo możesz podkręcić charakter dania, jeśli użyjesz hummusu w wersji smakowej. 

 

 

Przekąska do schrupania

 

Dobra opcja na drugie śniadanie, lekką kolację czy jako przekąska do filmu albo na imprezę, czyli hummus w towarzystwie chrupiących dodatków. Sięgnij po ulubione warzywa i pokrój je w słupki - marchewkę, ogórka, paprykę, rzodkiewkę czy kalarepę, dodaj kawałki placków pita, krakersy czy ziołowe grzanki. Do wyboru, do koloru! 

 

Obiad w 15 minut (albo i mniej!)

 

Ekspresowym obiadem może być makaron z sosem z hummusu. Wykonanie jest banalne! Ugotuj ulubiony makaron (jeśli chcesz, aby to była bomba białkowa, możesz wybrać warzywny np. z soczewicy), połącz go z porcją hummusu, dodając trochę wody z gotowania makaronu, aby go rozrzedzić i stworzyć kremowy sos. Teraz jest czas na kolejny plus tego dania - jest bardzo uniwersalne, bo na tym etapie możesz dodać składniki, które akurat masz w lodówce albo na które masz ochotę. Może to być rukola, pomidorki koktajlowe, podsmażone pieczarki, zioła, pomidory suszone… Możesz użyć też wcześniej ugotowanego makaronu - danie smakuje równie dobrze na zimno i może zagościć na stole podczas imprezy czy grilla. 

 

Zakręcona, zakręcona…

 

Pastę z cieciorki możesz wykorzystać jako smarowidło do wnętrza wrapa w towarzystwie innych dodatków. Świetnie sprawdza się jako lunch albo przegryzka - gdy tortillę zawiniesz jak naleśnik i potniesz na mniejsze kawałki „na raz”. Ciekawą opcją jest też meksykańskie taquitos lub burrito.

 

 

Hummus + falafel = ciecierzyca z ciecierzycą

 

Tradycyjne danie kuchni bliskowschodniej, obecnie dostępne nawet jako gotowe danie w popularnych dyskontach. Falafel to smażone na głębokim tłuszczu kotleciki z ciecierzycy, które serwuje się na różne sposoby, również w towarzystwie dużej ilości hummusu polanego oliwą i posypanego ziołami. Polecamy też wersję pieczoną!

 

Risotto

 

Sprytny sposób, aby zwiększyć ilość białka w tym daniu. Dodatkowo może nadać głębszego smaku i koloru - przykładowo tutaj w wersji soczyście buraczanej. Dla fanów klasyków proponujemy wersję z pieczarkami.

 

Faszerowane warzywa

 

W cukinii, papryce czy bakłażanie dobrze sprawdza się również hummus jako jeden ze składników farszu. Polecamy też taką wersję na grilla!

 

Dip (in)

 

Hummus dobrze pełni rolę dipu do głównego dania. Może następnym razem spróbujesz fuzji polskiej i arabskiej kuchni, czyli placków ziemniaczanych maczanych w hummusie? Dodasz do buddha bowl? To tylko jedna z propozycji, nie ograniczaj się! :)
 

Dressing

 

Jest to nieodłączny składnik sałatki, w który wcielić się może również pasta z cieciorki - wymieszaj ją przykładowo z sokiem z cytryny, musztardą dijon i odrobiną wody dla uzyskania odpowiedniej konsystencji. Nada kremowości i przyjemnie otuli warzywa w sałatce. 

 

Na słodko?!

 

Szaleństwo! Pasta z cieciorki smakuje dobrze również na słodko - w wersji czekoladowej, orzechowej czy waniliowej. To ciekawy sposób na deser pełen składników odżywczych. Możesz go serwować jak każdy inny słodki krem: do kanapek, naleśników czy owoców. 




 

 

 

@roslinniejemy

wyzwanie@roslinniejemy.org