Warzywa sezonowe - pora na pomidora!
Soczyste warzywa cenione ze względu na piękny, intensywny kolor i słodko-kwaśny smak… czyli ukochane pomidory! Któż mógłby się oprzeć ich zapachowi - najlepiej takich prosto z krzaczka? :) Okazji do degustacji i kulinarnych eksperymentów jest wiele, ponieważ występują one w wielu odmianach - od drobnych pomidorków cherry po dorodne pomidory malinowe, a także barwach - oprócz klasycznych czerwonych możemy skusić się na żółte, pomarańczowe, a nawet czekoladowe.
Co więcej, pomidory są niskokaloryczne i bogate w mikroelementy. Zawierają m.in witaminę C i E, wapń, potas i likopen, który jest silnym antyoksydantem. Co ciekawe, na proces wchłaniania likopenu korzystnie wpływa podgrzewanie, najlepiej z dodatkiem tłuszczu, dlatego warto spożywać pomidory na ciepło i sięgać po ich przetwory, takie jak przecier czy koncentrat.
Pomidorowe przysmaki z całego świata
Jakie smakołyki można przyrządzić z pomidorów? Jeśli lubisz klasyki, wegańska fasolka po bretońsku, zupa pomidorowa, pieczone gołąbki i fasolowy tatar z dodatkiem suszonych pomidorów na pewno przypadną Ci do gustu.
Pomidory znajdziemy też w wielu znanych i lubianych daniach kuchni włoskiej, które z łatwością można przyrządzić w wersji roślinnej. Wybierz się w kulinarną podróż do słonecznej Italii i spróbuj domowej pizzy, spaghetti bolognese z tofu, spaghetti z pulpecikami czy frittaty, czyli omletu z fasolką szparagową i pomidorkami.
Pomidory są też nieodłącznym składnikiem węgierskiego gulaszu, hiszpańskiego chłodnika gazpacho, marokańskiego tadżinu, meksykańskiego chili oraz sosu salsa, który jest świetnym dodatkiem do nachosów. Jak widać, uwielbia je cały świat! :)
Wariacje na temat pomidorów
Suszone pomidory niesamowicie wzbogacają smak past kanapkowych, dlatego świetnie sprawdzają się jako dodatek do roślinnego pasztetu czy pasty z pieczonej dyni i jarmużu. Świeże pomidory warto natomiast nafaszerować lub zrobić z nich farsz do batatów.
Co ciekawe, z tych uniwersalnych warzyw można nawet upiec ciasto! Jest pyszne i łatwe w przygotowaniu, podobnie jak jego świąteczna wersja, czyli pomidorowy piernik. Pomidory sprawiają, że ciasto jest odpowiednio wilgotne, a jednocześnie puszyste i delikatnie kwaskowe.
Mamy nadzieję, że powyższe przepisy przekonały Cię do spożywania pomidorów pod każdą postacią. Już dziś wypróbuj różne pomysły na pomidorowe dania i ciesz się ich wspaniałym aromatem!
Źródła:
https://www.researchgate.net/publication/301561472_Likopen_w_profilaktyce_chorob_cywilizacyjnych
*Photo by Nadine Primeau on Unsplash