Jak zachęcić dziecko do jedzenia warzyw?
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca spożywanie minimum 5 porcji (po 80 g) warzyw i owoców dziennie. Niestety dla wielu osób zwiększenie (a czasami nawet uwzględnienie jakichkolwiek :)) ilości produktów roślinnych jest dużym problemem. Szczególnie u młodszych! Optymalnym spożyciem produktów roślinnych charakteryzuje się wyłącznie około 12,2% dziewcząt i 9,4% chłopców. Dobrym sposobem na zachęcenie dzieci do włączenia do jadłospisu warzyw jest po prostu przemycenie ich w ciekawej i smakowitej formie.
Pankejki, placuszki
Możesz przygotować je w wersji wytrawnej lub deseru. Jeśli Twoje dziecko lubi klasyczne placki ziemniaczane, zastąp część ziemniaków innymi startymi warzywami - marchewką lub cukinią. Dzięki nim ciasto będzie łatwo się kleiło, nabierze ciekawej barwy i bardziej delikatnej konsystencji. Zwiększy to wyczuwalność i aromat dodanych przypraw. Jeśli używasz cukinii, wcześniej koniecznie odciśnij ją z nadmiaru wody. Do słodkiej wersji możesz dodać zmiażdżone banany lub startą dynię. Pomoże to w zredukowaniu ilości cukru w potrawie. Jeśli chcesz jeszcze bardziej podnieść wartość odżywczą, część mąki możesz zastąpić mąką z ciecierzycy.
Tortille
Które z pociech nie lubi fast-foodów? Przygotuj je w bardziej odżywczej wersji - poszukaj w supermarkecie pełnoziarnistych placków do tortilli i „upchaj” ulubione dodatki i warzywa. Wcześniej posmaruj placek smacznym sosem np. wegańskim majonezem czy ketchupem.
Lody
Przygotujesz je w łatwy sposób na bazie przejrzałych bananów - obierz je i schowaj do zamrażalnika. Zmrożone zblenduj z ulubionymi dodatkami: syropem klonowym, wiórkami kokosowymi czy kawałkami czekolady. Skorzystaj też z innych owoców - z mrożonych truskawek zrobisz smaczny sorbet, a jeśli Twoje dziecko lubi chałwę, to do banana dodaj tahini. Może wersja a’la snickers?
Ciasta
Jeśli myślisz, że warzywa dobrze sprawdzają się tylko w wytrawnej wersji, koniecznie przemyć je do ciasta. Dodatek pomidorów zapewni jego puszystość i zachęcający do zjedzenia karmelowy kolor. Buraki w brownie podkreślą smak czekolady, deser stanie się bardziej wilgotny, a dzięki ich słodkiemu smakowi będzie można zredukować ilość dodanego cukru. Wypróbuj także cukinię, marchew i szpinak.
Frytki
Ziemniaki to tak naprawdę tylko jeden ze składników, z których możesz przygotować ukochane przez szkraby frytki! Wymieszanie ich z innymi warzywami korzeniowymi takimi jak np. pietruszka, burak, marchew, bataty, poza wzbogaceniem wartości odżywczej diety, sprawi, że danie będzie bardziej kolorowe.
Mamy nadzieję, że przedstawione pomysły pomogą Ci w zbilansowaniu diety Twojego dziecka. Korzyści z roślinnej diety u dziecka jest wiele, ale przedstawione przez nas tipy będą pomocne także dla osób, które żywią się tradycyjnie i pragną urozmaicić jadłospis swoich pociech. Pamiętaj, że niezwykle ważnym czynnikiem warunkującym nawyki żywieniowe dzieci jest to, co spożywają ich rodzice. Dbaj także o jakość swojej diety!