Jak zachęcić babcię i dziadka do kuchni roślinnej?
Dieta roślinna jest często uważana za domenę osób młodych i otwartych na nowe doświadczenia kulinarne. Starszym pokoleniom przypisuje się większe przywiązanie do tradycji, a co za tym idzie - nieufność wobec nowinek na rynku spożywczym. Czy Twoja babcia zasugerowała kiedyś podczas zbyt obfitego obiadu: “zjedz mięsko, ziemniaczki zostaw”? Czy Twój dziadek nie wyobraża sobie niedzieli bez rosołu i schabowego? Takich przykładów jest wiele, my jednak staramy się przełamać ten stereotyp - naszym zdaniem kuchnię roślinną można polubić w każdym wieku!
Badania z 2020 r. wykazały, że aż 12% Brytyjczyków powyżej 55 roku życia deklaruje się jako weganie lub wegetarianie*, natomiast w Polsce 3% wegetarian to osoby powyżej 56 roku życia**. Warto pokazać dziadkom inspirujący filmik z udziałem pani Irenki, która w wieku 93 lat świętowała trzydziestą rocznicę wegetarianizmu!
Tradycyjne dania w wersji roślinnej
Jeśli chcesz pokazać dziadkom, że wegańskie potrawy są nie tylko smaczne, ale i dobrze im znane, zacznij od klasyków kuchni polskiej. Na początek zaserwuj im zupę z serii “smaki dzieciństwa” - pomidorową z ryżem, chłodnik litewski albo aromatyczny rosół. Na drugie danie proponujemy wegańskie pierogi ruskie, gołąbki z kaszą i soczewicą lub bezmięsny bigos, który zaskakuje bogactwem smaku.
Co jednak, jeśli dziadkowie domagają się kotletów, najlepiej w towarzystwie tłuczonych ziemniaczków i mizerii? Bez paniki - mamy na podorędziu znakomite wegańskie kotlety, w tym mielone soczewicowe i schabowe z boczniaków. Natomiast i ziemniaczki, i mizeria będą smakować doskonale z dodatkiem śmietany sojowej lub innej sklepowej alternatywy.
Kuchnia regionalna - od morza do gór
Lubisz wyzwania? Możesz oczarować dziadków kuchnią regionalną w wersji wegańskiej. Tu z pomocą przychodzi nam Weganon, który jest absolutnym ekspertem w tej dziedzinie. Koniecznie wypróbuj jego przepisy z regionu, z którego pochodzą Twoi dziadkowie - na pewno będą zachwyceni! Możesz przygotować np. kujawską grochówkę, mazowiecką marchwiankę, poznańskie pyry z gzikiem, kresowe sasznie, podkarpackie papatacze czy krakowskie małdrzyki.
Słodkości od serca
Nie zapominajmy o deserze! Tu również trzymamy się znanych i lubianych wypieków, takich jak makowiec zawijany, babka cytrynowa, wuzetka z bitą śmietaną kokosową czy kremowy sernik na jogurcie sojowym. Nie może również zabraknąć pierniczków, pączków i rogalików. Dziadkowie z pewnością będą zaskoczeni faktem, że pod tajemniczym hasłem “wegańskiego deseru” może kryć się tak dobrze im znany... kisiel! Co ciekawe, kisiel owsiany - poprzednik kisielu owocowego - pojawił się w kuchni kresowej już w XII wieku. Roślinne dania mają więc długą i bogatą tradycję, o czym świadczą liczne staropolskie przepisy.
Mamy nadzieję, że teraz chętnie zaprosisz babcię i dziadka na bezmięsny obiad! Możecie go przygotować razem, a do tego upiec smakowite wegańskie ciasto. Wiemy, że najpiękniejszym prezentem dla dziadków jest wspólnie spędzony czas :)
Źródła:
* https://www.nutrition.org.uk/press-office/pressreleases/plant-based.html