Co zrobić, aby jedzenie było jeszcze lepsze? cz. 2

 

Co tydzień wskażemy Ci przyprawy, smaczny dodatek z zagranicy, a także tzw. superfoods, czyli nieprzetworzoną roślinną żywność, bogatą w składniki odżywcze, których ilość i właściwości korzystnie działają na organizm człowieka.
Dziś przychodzimy do Ciebie z kolejną porcją smacznych dodatków, które sprawią, że pokochasz kuchnię roślinną!

Sprawdź, o czym pisaliśmy w zeszłym tygodniu

 

- płatki drożdżowe to drobne płatki drożdży nieaktywnych przypominające strukturą bułkę tartą. Mają niską zawartość sodu i tłuszczu, ale podnoszą wartość odżywczą potraw, dodają energii, a także pomagają utrzymać naturalną mikroflorę jelit i wątroby, a przede wszystkim są pyszne. Ze względu na zawartość aminokwasów egzogennych oraz witamin z grupy B są szczególnie wartościowe dla osób na diecie roślinnej, są też źródłem łatwo przyswajalnego białka. Mają też inną wyjątkową moc - nadają potrawom serowy posmak. Możesz ich używać np. jako zamiennika parmezanu, bułki tartej lub wykorzystać w panierce do kotletów, w marynacie do tofu czy roślinnych nuggetsach, płatki drożdżowe są też niezastąpione przy robieniu sosu a’la serowego oraz w tofucznicy;

 

 

- sos sojowy to fermentowany sos wytwarzany z mieszaniny soi, pszenicy, wody i soli, pierwotnie pochodzący z Chin. Nadaje potrawom smak umami. Słowo umami pochodzi z języka japońskiego i oznacza coś pysznego, a przy próbie zdefiniowania go używa się przymiotników takich jak głęboki, mięsny, bulionowy. Jest też słony, dzięki czemu pozwala zminimalizować używanie soli w kuchni, przyda się w marynatach, zupach, bigosach, daniach azjatyckich i wszędzie tam, gdzie potrzebny jest „mięsny” smak.  Jeśli nie jesz glutenu, możesz go zastąpić sosem tamari;

 

- siemię lniane to ziarenka lnu pospolitego, jedno z superfoods, które warto włączyć do diety, ponieważ ma pozytywny wpływ na cały organizm. Znajdziemy w nim błonnik, lignany działające osłonowo na wątrobę, kwasy tłuszczowe omega3, substancje śluzowe, sterole roślinne, aminokwasy, minerały oraz witaminy (C, E, K i z grupy B). Przez swoją kleistą konsystencję siemię lniane pomaga pozbyć się chrypki, kaszlu i bólu gardła oraz wpływa na prawidłowe funkcjonowanie jelit, zmniejsza ryzyko cukrzycy oraz poziom cholesterolu, jest zalecane dla kobiet w i po okresie menopauzy. Warto spożywać, je również profilaktycznie, by zmniejszyć ryzyko nowotworu lub osteoporozy. Najlepiej będzie, jeśli kupisz je w formie ziaren i zmielisz przed jedzeniem -  zachowuje wtedy najwięcej wartości odżywczych i witamin. Możesz używać go do ciastek, owsianek lub koktajli; dzięki swojej kleistej strukturze zastąpi jajko w pasztetach, ciastach i kotletach;

 

- papryka wędzona charakteryzuje się wyrazistym, dymnym aromatem. Ma działanie przeciwzapalne i bakteriobójcze, jest bardzo aromatyczna -  sprawdzi się w marynatach i w daniach, którym chcesz nadać wędzony, „mięsny” smak. Jeśli dodasz ją np. do tofu i podsmażysz, to gwarantujemy, że Twój dom wypełni się niezwykle aromatycznym zapachem;

 

- karob (mączka chleba świętojańskiego) pozyskuje się go ze strąków drzewa karbowego, a występuje w postaci proszku oraz melasy. Charakteryzuje się lekko karmelowym aromatem, przypominającym kakao. Karobu możesz używać przy pieczeniu ciast jako zamiennika kakao, do koktajli, batonów lub lukru (nada mu czarny, głęboki kolor -  Twój pierniczkowy ludzik właśnie znalazł  idealne lukrowane guziczki).

 

*Photo by Klara Avsenik on Unsplash

*Thanks to Jacob Boavista for sharing their work on Unsplash.

 



 




 

  

 

 

 

@roslinniejemy

wyzwanie@roslinniejemy.org