Zero waste na diecie roślinnej

 

Dla wielu osób, które wybierają dietę roślinną między innymi ze względu na troskę o planetę, życie w zgodzie z ideą zero (lub less) waste jest oczywistą kontynuacją tego wyboru. Jak połączyć weganizm z produkcją mniejszej ilości śmieci i zanieczyszczeń? Poznajcie kilka prostych nawyków, które pomogą wam dbać o planetę nawet tego nie zauważając!

 

Czy weganizm jest dobry dla środowiska?

 

Krótka odpowiedź brzmi: tak! W zasadzie powszechnie wiadomo, że przemysłowa hodowla zwierząt zużywa bardzo dużo wody, emituje masę gazów cieplarnianych, a także przyczynia się do rozwoju antybiotykooporności u bakterii. Wymaga również wykorzystania znacznie większej powierzchni – rośliny, którymi następnie nakarmimy zwierzęta, także przecież muszą być gdzieś uprawiane. Także jeśli ograniczasz mięso i produkty odzwierzęce – dobre wieści! Już robisz naprawdę dużo dla środowiska. Chcesz bardziej ograniczyć swój wpływ na kondycję Ziemi? Są na to sposoby!

 

Kupuj tyle, ile potrzebujesz

 

Może się to wydawać banalne, ale najprostszym i najefektywniejszym sposobem na zbliżenie się do idei ograniczania odpadów może być skuteczne planowanie zakupów. Jeśli pójdziemy do sklepu z wcześniej przygotowaną listą i nie będziemy w tym czasie głodni, mamy większą szansę, że nie zdecydujemy się na kupno jedzenia, którego nie potrzebujemy i które ostatecznie wyląduje w koszu. Jeśli już zdarzy Ci się kupić za dużo, rozejrzyj się po okolicy za jadłodzielnią (jest to miejsce, gdzie każdy może przynieść niepotrzebne jedzenie, aby podzielić się nim z innymi). W Twojej okolicy nie ma takiej inicjatywy? Być może to czas, żeby poznać sąsiadów i zrobić coś dla swojej społeczności, biorąc udział w tworzeniu jej!

 

Wykorzystaj swój balkon...

...a nawet parapet! Możesz posadzić na nim własne warzywa, zioła, spróbować swoich sił w uprawie kiełków, a nawet założyć własny kompostownik. Opieka nad roślinami może być relaksującą odskocznią od codziennego pędu życia, a satysfakcja z zaserwowania na obiad własnoręcznie wyhodowanych warzyw jest ogromna!

 

 

Pyszne resztki?

Co zrobić, aby nie znajdować w lodówce zepsutego, przeterminowanego jedzenia, nadającego się tylko do wyrzucenia? Wyrób sobie nawyk przeglądania lodówki. Jeśli potrzebujesz inspiracji do zagospodarowania ratowanych produktów – świetnie sprawdza się w tej roli curry, do którego możesz dodać praktycznie wszystko. Ciekawym pomysłem może być także zapiekanka “na winie” (co się nawinie, to wrzucę ;)) czy prosta i szybka tortilla z warzywami. Z podsuszonego chleba możesz zrobić grzanki (krojąc go w kostkę i podsmażając), idealne do podania z zupą kremem, a nowe życie wczorajszym ziemniakom da przerobienie je na kopytka lub gnocchi. Jak widać, opcje są nieskończone – puść wodze fantazji!

 

Liczą się chęci

Pamiętaj, że w byciu zero waste – podobnie jak w diecie roślinnej – nie chodzi o to, aby wszystko robić idealnie. Postaraj się znaleźć równowagę, tak, aby dalej czuć się dobrze. Zdecydowanie lepszy efekt uzyskasz, jeśli dasz sobie trochę przestrzeni i wytrwasz w swoich postanowieniach, niż jeżeli postawisz sobie nierealne cele, z których szybko zrezygnujesz.

 

 

 

@roslinniejemy

wyzwanie@roslinniejemy.org