3 proste przepisy na zupę krem
Długie jesienne oraz zimowe popołudnia są idealne, aby spróbować pysznej, rozgrzewającej zupy. Jeszcze lepiej, gdy zupa jest gęsta, sycąca - czyli jest po prostu kremem :)
Zawierają w sobie ogromne ilości witamin (często robione z sezonowych warzyw), są świetne dla osób, które stosują diety odchudzające, podnoszą odporność naszego organizmu, a także potrzebują niewiele czasu na przyrządzenie. Oto 3 proste przepisy na klasyczne zupy-kremy :)
Krem pomidorowy wg. Jadłonomia (2-4 porcje):
Składniki:
¼ bulwy fenkułu
½ dojrzałej gruszki
½ łyżeczki płatków chilli
½ szklanki białego wina
oliwa
2 puszki pomidorów
1 szklanka bulionu
sól i czarny pieprz
Przygotowanie:
- Gruszkę należy obrać oraz pokroić, a fenkuła posiekać na cienkie paski. Na dnie garnka rozgrzać oliwę. Do garnka dodać gruszkę, fenkuła oraz płatki chilli i smażyć 3 minuty na małym ogniu. Po 3 minutach dodać wino i gotować kolejne 3 minuty, aż odparuje.
- Następne dodać pomidory, bulion, sporą szczyptę soli oraz pieprzu i gotować bez przykrycia przez 10-15 minut. Następnie doprawić oraz zblendować na gładki krem.
- Zupę można podać z oliwą, grzankami oraz listkami fenkułu i rozkoszować się jej smakiem.
Tajski marchewkowy krem wg. Minimalist Baker (4 porcje):
Składniki:
1 łyżka oleju kokosowego lub oliwy z oliwek
½ dużej żółtej cebuli
3 ząbki czosnku (pokrojone w kostkę)
5 średniej wielkości marchewek (obranych i posiekanych)
1 szczypta soli i pieprzu
2 szklanki bulionu warzywnego
2 szklanki wody
⅓ szklanki kremowego lub chrupiącego, słonego masła orzechowego (użyj mniej, aby mieć mniej intensywny smak)
2 łyżeczki sosu czosnkowego-chilli
Przygotowanie:
- Rozgrzej duży garnek na średnim ogniu. Cebulę i czosnek pokrój w kostkę, a do garnka dodaj 1 łyżkę oleju kokosowego lub oliwy z oliwek. Dodaj marchewki i smaż przez 5 minut.
- Dodaj szczyptę soli oraz pieprzu, następnie bulion warzywny i wymieszaj. Doprowadź do niskiego wrzenia. Przykryj i gotuj przez 20 minut lub do miękkości warzyw.
- Zawartość garnka przenieś do blendera i zmiksuj do uzyskania gładkiej oraz kremowej konsystencji.
- Dodaj masło orzechowe, sos czosnkowy-chilli i zmiksuj. Spróbuj dania i dodaj przyprawy według własnego uznania. Jeżeli chcesz, aby zupa była słodsza, dodaj odrobiny brązowego cukru lub syropu z agawy.
- Krem podawaj natychmiast ze świeżą bazylią lub ziołami.
Zupa krem z cukinii wg. MniuMniu (4-6 porcji):
Składniki:
4 małe ziemniaki
3 średniej wielkości cukinie
1 duża cebula
2 laski selera naciowego
1 ząbek czosnku
sól, biały pieprz
1 łyżeczka oleju kokosowego
2 szklanki bulionu warzywnego lub wody
Przygotowanie:
- Ziemniaki oraz cebulę obierz ze skórek i pokrój w dużą kostkę. Seler oraz czosnek posiekaj na mniejsze kawałki. Cukinię dokładnie wyszoruj, umyj oraz pokrój wraz ze skórką w dużą kostkę.
- W garnku o grubym dnie rozgrzej olej kokosowy, na który wrzuć cebulę seler naciowy oraz ziemniaki. Wszystko przez chwilę podsmaż, dodaj cukinię oraz czosnek i zalej bulionem. Gotuj do miękkości warzyw.
- Zblenduj całość na gładki krem, gdy warzywa staną się miękkie, dopraw solą i pieprzem do smaku. W razie potrzeby dodaj więcej wody lub dłużej gotuj, w zależności od tego jaka konsystencja zupy Ci odpowiada.
- Podaj gorący krem z pestkami dyni, świeżym koperkiem oraz oliwą extra virgin.
Życzymy smacznego! Zachęcamy do spróbowania meksykańskiej zupy, która jest równe idealna na najbliższe wieczory! :)
*Obraz brygidka10 z Pixabay
*Photo by Megan Markham on Unsplash