Wegańskie Święta
Coraz bliżej Święta, coraz bliżej Święta...!
Ale jak to? Wigilia bez karpia? Bez ryby po grecku? Bez makowca?
Nie, to się przecież nie godzi, tak się nie da!
Czy aby na pewno? Zamiast ryby po grecku można przygotować selerybę, zamiast karpia - tofurybę. I makowca, ale bez jajek! To nic trudnego, a bardzo pysznego i ciekawego. Przekonaj się! :)
Seleryba
Kto nie próbował, ten nie jest w stanie sobie wyobrazić, jak połączenie delikatnego selera z arkuszami nori potrafi imitować smak ryby! Wydawałoby się, że to naciągane - a jednak nie. Seler bardzo mocno chłonie „rybi aromat”, a jego konsystencja wręcz idealnie naśladuje teksturę tej potrawy. Sprawdźcie przepis od Jadłonomii, a na pewno się nie zawiedziecie!
Tofuryba
Jak już pewnie każdy dobrze wie, tofu jest znane z tego, że jest idealną bazą do dań - samo w sobie jest neutralne w smaku, jednak odpowiednio zamarynowane i przyprawione potrafi zawładnąć nawet najbardziej wybrednym podniebieniem! Wypróbujcie przepis od Hello Morning - po co komu karp, gdy jest tofuryba?
Uszka i pierogi
Barszcz to nie problem, powiecie, ale co z uszkami? Dzielimy się tutaj na dwa obozy - część mam i babć nie dodaje do ciasta jajek, bo mówi, że ciasto jest wtedy twardsze, a część ich używa, bo twierdzi, że zwiększają elastyczność. Kto ma rację? Sprawdźcie, jak uważa Fly Nerd! Najlepsze jest w tym wszystkim to, że lista składników jest nieziemsko prosta - wystarczy nam mąka, woda, olej, cebulka, grzyby i sól. Czy to nie cudowne?
Bigos
Wegan Nerd udowadnia, że podstawą prawdziwego bigosu wcale nie jest mięso, a dobrej jakości kapusta i odpowiednie przyprawy. Zdradzimy też pewien sekret - sukces i pełnia smaku tkwi w jego długim gotowaniu!
Makowiec
No toż to łatwizna! Komu w ogóle potrzebne te jajka? Niepotrzebne! Przetestujcie przepis od mniumniu, a już nie wrócicie do tradycyjnego ciasta!
A tu znajdziecie jeszcze więcej inspiracji na roślinne wypieki.
Życzymy wszystkim przepysznych roślinnych Świąt!