Wegańskie sushi: czy to możliwe?

 

Historia SUSHI to opowieść o rozwoju i przemianie. 

 

Pierwsze wzmianki o tym daniu pojawiły się w chińskich pismach już w II w. - początkowo oryginalny sposób zawijania kawałka ryby w algi i ryż miał zapobiec jej fermentacji. Ta metoda konserwacji została spopularyzowana w Chinach i w VII w. dotarła do Japonii, gdzie jedzono zawiniętą w algi i ryż rybę jako całość. W XVII w. mieszkaniec obecnego Tokio zaczął przyprawiać ryż w sprzedawanym przez siebie sushi octem ryżowym. Dzięki temu znacznie skrócił okres marynowania i od tamtej pory można było je jeść natychmiast. 

 

Przeczytaj także: 10 porad jak nie marnować jedzenia

 

Czy możesz stworzyć sushi tylko z roślin? Jasne, że tak - jest pyszne!

 

Obecnie sushi uznawane jest za jedno z najpopularniejszych i jednocześnie dość ekskluzywnych dań, które możemy próbować w wielu wariantach. Co zrobić, jeżeli kochasz jego smak, ale nie możesz lub nie chcesz jeść ryb? Na szczęście do dyspozycji masz całkiem sporo roślinnych zamienników.

Jeżeli przede wszystkim zależy Ci na odtworzeniu rybnego smaku sushi, sięgnij po algi takie jak: spirulina bogata w białko, chlorella zawierająca witaminę A, witaminy z grupy B, żelazo i magnez czy nori pełne jodu i potasu, którego używa się do zawijania sushi, ale które można też rozkruszyć i wykorzystać jako przyprawę.

Sięgnij też po produkty wędzone. W sklepach znajdziesz tofu, paprykę lub sól; możesz kupić też aromat dymu wędzarniczego lub wykorzystać esencję herbaty Lapsang Souchong.

 

Gdzie znajdziesz kwasy omega-3 i rybny smak? 

 

Jeśli szukasz bogatych źródeł kwasów omega-3, ucieszy Cię wiadomość, że znajdziesz je w oleju lnianym (pamiętaj, by go nie podgrzewać), świeżo mielonym siemieniu, oleju z orzechów włoskich, rzepakowym, konopnym i rydzowym, nasionach chia oraz w orzechach włoskich.

Możesz odtworzyć smak popularnego łososia, wykorzystując marynowaną w kaparach, wędzonej soli, papryce i sosie sojowym marchewkę. Tuńczyka zastąpisz ziarnami słonecznika i orzechami nerkowca połączonymi z sokiem z cytryny, arkuszem nori, musztardą dijon, sosem sriracha, papryczką jalapeno, cebulą w proszku i solą. Alternatywę dla ryby w sushi mogą stanowić również boczniaki w skrobi ziemniaczanej, zblanszowane szparagi, gotowane bataty, cienko pokrojona czerwona kapusta, suszone grzyby shitake, grzyby enoki, a nawet mango! 



 

 

Czego nie możesz pominąć? 

 

Niezbędniki w przygotowywaniu sushi to ryż, nori, ocet ryżowy, cukier, sól, podkreślający aromat sushi sos sojowy, ostre wasabi i ułatwiający trawienie marynowany imbir. Słynny serek Philadelphia w kalifornijskiej odsłonie sushi z powodzeniem zastąpisz serkiem Creamy Violife lub inną roślinną wersją. Nie zapomnij też o dodaniu awokado, ogórka, tykwy, rzepy lub grzybów shitake. Dodatkiem do Twojego roślinnego sushi może być kawior zrobiony z buraków i ziaren amarantusa albo z tapioki, glonów i sosu sojowego. Możesz też wybrać się do IKEI, by spróbować czarnego lub czerwonego kawioru z wodorostów.

Sprawdź przepis na sushi maki od Jadłonomii lub 10 pomysłów na roślinne sushi od Aśki Rzeźnik
 

Jak widzisz, jest wiele opcji, aby przygotować pyszne sushi bez ryb! Zaskocz znajomych serwując im na następnej imprezie sushi, jakiego jeszcze nie próbowali.


Dōzot omeshiagarikudasai, czyli japońskie smacznego

 

 

 

 

@roslinniejemy

wyzwanie@roslinniejemy.org