Wegański nabiał

 

Wiele osób nie wyobraża sobie życia bez nabiału. Kawa bez mleka i pizza bez sera? Wykluczone! My również nie możemy obejść się bez takich produktów - oczywiście w wersji wegańskiej. Dziś przygotowaliśmy dla Ciebie krótki przewodnik po roślinnych napojach, jogurtach, twarożkach i serach.

 

Co do kawy?

 

Rynek napojów roślinnych wprost rozkwita - obecnie mamy do wyboru kilkanaście rodzajów wegańskiego mleka, od najpopularniejszego sojowego, owsianego czy ryżowego, po bardziej oryginalne: konopne, jaglane czy orzechowe, np. z orzechów nerkowca, włoskich i laskowych. Wypróbuj wiele różnych rodzajów i marek, aby znaleźć swoją ulubioną! Przy wyborze warto kierować się także zawartością wapnia. Napoje roślinne są doskonałym dodatkiem do pysznej owsianki, orzeźwiającego koktajlu i rozmaitych ciast, np. wegańskiego sernika na zimno. 

 

Jogurty, śmietany, twarożki

 

Jogurty są znane z wysokiej zawartości korzystnych bakterii probiotycznych - na szczęście ich wegańskie odpowiedniki mają takie same właściwości! W sklepach dostępne są jogurty sojowe (wyróżniające się wysoką zawartością białka), kokosowe, owsiane i migdałowe. Możesz też kupić starter z wegańskimi kulturami bakterii jogurtowych i przygotować je samodzielnie! Własnoręcznie przyrządzony jogurt kokosowy czy sojowy to nie lada gratka dla miłośników domowych wyrobów. Cierpliwym polecamy też niezwykle korzystny dla zdrowia wegański kefir na bazie grzybka tybetańskiego.

 

Czym zagęścić sos lub zupę? Tutaj także mamy do wyboru wiele rodzajów śmietany: kokosową, sojową, migdałową czy owsianą. Tą ostatnią można na szybko zmiksować w blenderze - wystarczą płatki owsiane górskie, sok z cytryny, woda, sól i pieprz. Samo zdrowie! Kwaśna śmietana sojowa to kolejna doskonała alternatywa dla tradycyjnego produktu - możesz zajadać ją z pierogami czy dodać do mizerii.  

 

Jeśli lubisz twarożki, koniecznie wypróbuj wersję z tofu, migdałów, słonecznika lub orzechów nerkowca. Do zakwaszenia twarożku najlepiej użyć soku z cytryny lub z kapusty kiszonej, świetnie nada się do tego również woda po ogórkach kiszonych. Serowy smak uzyskasz natomiast dzięki płatkom drożdżowym. Do tego świeże warzywa, np. szczypiorek, cebulka czy rzodkiewka - i gotowe!

 

 

Bez sera - bez sensu?

 

Roślinne sery o smaku goudy, cheddara, ementalera, fety czy mozzarelli podbijają serca amatorów wegańskiego jedzenia. Są dostępne w formie bloku, wygodnych plastrów na kanapki, a nawet startego sera, którym można posypać pizzę, makaron czy zapiekankę. Na szczególną uwagę zasługują wyroby polskiej firmy Wege Siostry, która oferuje serki toczone i smarowańce z nerkowców, a także słonecznikowy parmezan.

 

Ser z nerkowców można również przygotować samodzielnie - tutaj podobnie jak w przypadku jogurtu będą nam potrzebne wegańskie kultury bakterii. Roślinny parmezan przyrządzisz natomiast z mielonych migdałów lub innych orzechów. Godny polecenia jest także ser z ziemniaka - to wybitny dodatek do pizzy, który naprawdę się roztapia! Sałatkę uświetnisz banalnie prostą w wykonaniu tofu fetą lub nieco bardziej skomplikowaną (ale jakże efektowną!) mozzarellą

 

Przetwory (bez)mleczne bez wątpienia urozmaicają dietę wegańską i znacznie ułatwiają roślinne gotowanie.  Nie bój się próbować nowych produktów i ciesz się ich oryginalnym smakiem! 

 

 

 

@roslinniejemy

wyzwanie@roslinniejemy.org