Tofu wędzone - z czym to zjeść?
W ostatnich latach tofu stało się w Polsce tak popularne, że jest dostępne w każdym większym dyskoncie. Wiele osób nie miało jeszcze z nim do czynienia i nie wie, jak je przyrządzić - warto dać tofu szansę, ponieważ ma bardzo wiele cennych zasobów, a odpowiednio przygotowane doda smaku Twoim potrawom. To lecimy!
Tofu? Co to w ogóle jest?
Najlepiej na przyrządzeniu tofu znają się osoby o pochodzeniu azjatyckim, ponieważ to właśnie z tych regionów pochodzi tofu. Produkt ten wytwarzany jest z mleka sojowego oraz koagulantu, dlatego został nazwany sojowym twarożkiem. Posiada bardzo dużo cennych składników odżywczych, takich jak białko, wapń, fosfor, witaminę A oraz B, żelazo i wiele, wiele innych :) A co tofu wspiera w naszym organizmie? Funkcjonowanie układu nerwowego, obniża poziom cukru we krwi oraz wspomaga pracę nerek i wątroby. Zerknij na nasz artykuł ,, Jak się dogadać z tofu”, tekst z bloga ,,Aga Ma Smaka” lub przepis na ,,Tofu zmieniające życie” od Jadłonomii, jeżeli chcesz się więcej dowiedzieć o tym produkcie.
Z czym jeść tofu?
Tofu można przyrządzić na wiele sposobów, jest niezwykle uniwersalne w zastosowaniu. Nadaje się do zupy, makaronu, ryżu, na słodko, na słono, na ciepło, na zimno… Można by tak wypisywać i wypisywać. Poniżej podamy kilka propozycji, a Ty zdecyduj, od czego zaczniesz :)
Pamiętaj, że w sklepie znajdziesz różne wersje tofu: naturalne, marynowane, wędzone - i dzisiaj właśnie na nim się skupimy. Ma bardziej wyrazisty smak i zapach, jest przepyszne - zwłaszcza jeśli lubisz wędzony aromat!
Zupy
Dodawanie tofu do zupy jako zamiennika mięsa jest bardzo popularne w krajach azjatyckich. Jeżeli masz ochotę na zupę w stylu hinduskim, to świetną propozycją będzie zupa tikka masala z wędzonym tofu, natomiast jeśli chcesz zjeść coś bardziej tradycyjnego, to skosztuj krupnika od Olgi Smile :)
Chcesz zrobić zupę azjatycką? Żaden problem, tu masz przepis od Zakochanych w zupach na wegańską zupę z soczewicy, wędzonego tofu oraz imbiru lub słodko-ostrą propozycję 2VegeLovers. Zależy Ci na szybkim obiedzie? Łap przepis na ,,zupę z niczego” ;)
Makarony
Jeśli chodzi o makarony, to wybór jest naprawdę ogromny! Zacznijmy od tradycyjnego spaghetti bolognese, tylko że zamiast mięsa damy wędzone tofu. Możesz spróbować propozycji wegAnki lub Dietetyka Powszechnego.
Wolisz klimaty azjatyckie? W takim razie zerknij na ten prosty do zrobienia stir- fry. Jeżeli masz ochotę na tradycyjny makaron z brokułami i wędzonym tofu zamiast łososia, to zerknij na ten przepis. Polecamy Ci jeszcze jeden pomysł- prosty, szybki i naprawdę smaczny. To makaron w sosie "śmietanowym" z cukinią, orzechami włoskimi i tofu wędzonym à la skwarki z bloga ,, True Taste Hunters”. Jak widzisz - pomysłów na makarony nie brakuje ;)
Ryż i kasza
Tofu idealnie nadaje się do dań podawanych z ryżem lub kaszą, ponieważ są to dania szybkie, zdrowe i pożywne. Masz ochotę na grzybowe kaszotto? Spróbuj przepisu erVegan, a tutaj łap przepis na kaszę pęczak z wędzonym tofu, suszonymi pomidorami i rukolą. Dania, do których podawany jest ryż, są często daniami azjatyckimi. Spróbuj smażonego ryżu z wędzonym tofu oraz groszkiem lub smażonego ryżu z wędzonym tofu i warzywami. Może chcesz zrobić pyszne, pożywne risotto, które zasmakuje nie tylko Tobie, ale też Twojej rodzinie? Łap przepis od Olgi Smile. Polecamy Ci jeszcze spróbwać wędzonego tofu w 5 smakach od Veganbandy, które dobrze komponuje się z ryżem.
Sałatki i pasty
Chcesz spróbować sałatki, w której króluje wędzone tofu? Zerknij na podstawowy przepis od Rozważnej Wariatki albo lekką, orzeźwiającą sałatkę na roszponce. Co powiesz na sałatkę gyros? Spróbuj zrobić z przepisu ,,Smaki na talerzu”.
Co powiesz na pastę z tofu? To świetny pomysł na kanapki, do krakersów lub do zjedzenia z warzywami. Wypróbuj ten przepis na pastę z wędzonego tofu i suszonych pomidorów, która będzie idealna do pieczywa :) Może masz ochotę na wegańską pastę ,,makrelową”? Znajdziesz ją tutaj razem z czterema innymi inspiracjami na smarowidła, które koniecznie musisz sprawdzić!
Gdzie dostać wędzone tofu?
Dzięki temu, że tofu zyskuje na popularności, dostaniesz je praktycznie w każdym sklepie - w dużych supermarketach takich jak Auchan, Lidl, Carrefour czy Biedronka, mniejszych sklepach takich jak Żabka, w sklepach ze zdrową żywnością oraz na lokalnych targach. Liczba firm produkujących tofu jest ogromna, dlatego testuj i zdecyduj, który dokładnie produkt najbardziej przypadnie Ci do gustu.
Serdecznie zachęcamy do testowania przepisów i poznawania nowych smaków oraz mamy nadzieję, że udało nam się odczarować tofu! :)
* Photos thanks to tina_6500 (flickr) and to Kim Unertl (flickr)