Roślinne pochrupajki

 

Najlepsze przekąski to te, które robimy sami, bo wtedy z jeszcze większą przyjemnością chrupiemy je przy ulubionym serialu! Sprawdźcie nasze propozycje :)

 


Nie tylko chipsy ziemniaczane
 

Ziemniaki to nie wszystko - pyszną pochrupajkę możesz zrobić z buraków, cukinii, marchwi, batatów albo korzenia pietruszki czy selera. Wystarczy, że pokroisz ulubione warzywa na talarki albo paseczki, wrzucisz do miski, dodasz olej, przyprawy, wymieszasz i upieczesz w piekarniku przez 15-20 min, aby były złote i chrupiące. Zachęcamy Cię do eksperymentowania z doborem warzyw i przypraw!
 

 

Ekspresowa przekąska
 

Tak, tak, pyszną przekąskę możesz zrobić raptem w trzy minuty! Ze świetnym (jak zawsze) przepisem przychodzi do Ciebie Irena z Healthy Omnomnom.
 

 

Chrupiące wsparcie na zimne dni
 

Jarmuż to król zimy i jesieni, więc to świetny kandydat na chrupiącego pocieszyciela, gdy dopadnie Cię chandra. Przepis na chipsy z jarmużu jest bajecznie prosty i zawdzięczamy go Jadłonomii.  
 

 

Królowa ciecierzycowa
 

Ten “ciecierzycowy popcorn” to zdrowszy i pełen białka zamiennik znanej kinowej przekąski. Możesz użyć ugotowanej cieciorki ze słoika lub puszki albo zrobić to samemu - pamiętaj o jej wcześniejszym namoczeniu. Przypominamy, żeby nie wylewać cennej aquafaby! Aby przygotować tę przekąskę - ciecierzycę wymieszaj z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, solą i innymi przyprawami, włóż do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na ok. 20 minut i gotowe! Teraz możesz wygodnie usiąść przed ekranem i cieszyć się dobrym filmem.
 

 

Nachosy z tortilli
 

Znamy bardzo prosty sposób na wspaniałe nachosy oraz na pojedynczą tortillę, które została np. po robieniu wrapów. W miseczce zmieszaj oliwę z oliwek, sól ziołową, słodką paprykę posmaruj tortillę z obu stron, pokrój na mniejsze, trójkątne kawałki i włóż do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na ok. 8-10 minut. Gotowe! Schrup z przyjemnością z guacamole lub “serowym” dipem.
 


Warzywne słupki
 

Tutaj nie ma większej filozofii - wystarczy pokroić warzywa (np. marchewkę, ogórka, seler, albo kalarepę) w słupki i serować z pysznymi dipami. Polecamy Ci trzy pomysły na sos od ErVegana - koperkowy, słodko-kwaśny i nasz ulubieniec, czyli BBQ ze śliwką. Klasyką jest oczywiście znany miłośnikom kina (niekoniecznie filmów) sos serowy. Możesz go stworzyć również w wersji roślinnej wykorzystując kukurydzę i groszek albo ziemniaki



 

 

 

@roslinniejemy

wyzwanie@roslinniejemy.org