Pokochaj masło orzechowe!

 

Masło orzechowe może Cię zaskoczyć!
 

Pewnie kojarzysz je raczej jako słodką przekąskę, a nie bardzo pożywny krem, który może podnieść Twoją energię. Masło orzechowe jest bogate w wartości odżywcze, ok. 75% zawartego w nim tłuszczu to tłuszcz nienasycony, którego spożywanie może pomóc obniżyć poziom tzw. złego cholesterolu oraz zmniejszyć ryzyko chorób serca. Oprócz tego masło orzechowe jest pełne białka, błonnika oraz wielu witamin i minerałów, w tym manganu, magnezu, fosforu, witaminy E i witamin z grupy B. I wiesz co jeszcze? Po prostu obłędnie smakuje!
Możesz kupić je w gotowej formie w sklepie czy internecie albo zrobić je samemu w domu!

 

Najlepsze masło orzechowe na świecie!
 

Według Jadłonomii najlepsze masło orzechowe pochodzi z Haiti i nazywa się Mamba!
Ma nietypowe składniki, ponieważ oprócz orzechów ziemnych zawiera ostrą paprykę (tradycyjnie scotch bonnet), sól oraz cukier trzcinowy. Gdy spróbujesz Mamby, najpierw na języku poczujesz “lepkość orzechów, po chwili słodycz, zaraz po niej słoność tuż potem delikatną ostrość i znowu słodko-słony smak. Każdy kęs, każda łyżeczka, sprawia, że ma się ochotę na jeszcze jedną. Nic dziwnego, że po takiej jeździe wszystkie inne masła orzechowe wydają się kompletnie bez wyrazu”.    
 


Migdałowe love!
 

Wielkim plusem masła orzechowego jest to, że można je zrobić z każdych orzechów. Migdałowe jest przepyszne - uwielbiamy dodawać je do naleśników albo nakładać łyżką do daktyli. Musimy Cię ostrzec, to uzależnia!

Nerkowce w innej odsłonie!
 

Może wiesz, że wegańskie sery mogą być robione z orzechów nerkowca - w swoich produktach wykorzystują je np. Wege Siostry - ale z nerkowców możesz też stworzyć pyszne i bardzo kremowe masło orzechowe. Obiecujemy, że jak raz spróbujesz, to nie będziesz już w stanie rozstać się ze słoikiem! 

 

Z włoskich też się uda!
 

Uda to mało powiedziane, będzie wyśmienite. Orzechy włoskie mają bardzo wiele zdrowotnych zalet: czy wiesz, że zjedzenie jednej czwartej szklanki orzechów włoskich dostarcza 100% dziennego zalecanego spożycia tłuszczów omega-3 pochodzenia roślinnego? Nie ma na co czekać, wypróbuj masło z orzechów włoskich!

Masło orzechowe do obiadu?
 

Tak! Masło orzechowe sprawdza się nie tylko na słodko. Możesz dodać je do tofu, cebuli i suszonych pomidorów i zrobić pyszne klopsy albo stworzyć wariację na temat pad thai'a. Masło orzechowe nada też głębokiego smaku paście z pieczonej papryki. Ten marchewkowy krem z imbirem i masłem orzechowym na pewno rozgrzeje Cię w zimniejsze dni - smacznego! :)

 

 

 

@roslinniejemy

wyzwanie@roslinniejemy.org