Lasagne wegańska na 3 sposoby
Kto nie kocha włoskiej kuchni, niech pierwszy rzuci kamieniem… Do makaronowej tematyki na naszym blogu dołącza lasagne! Jest daniem nie tylko pysznym, ale też prostym i pożywnym. Sprawdzi się zarówno jako rodzinny obiad, a także jako posiłek, który możesz odgrzewać przez kolejne kilka dni po powrocie do domu :)
Lasagne à la bolognese
Jest to wegański odpowiednik klasycznej lasagne z sosem bolońskim. Zamiast mięsa możesz użyć soczewicy, pokruszonego tofu, granulatu sojowego lub roślinnego mięsa mielonego - masz pełną dowolność. Możesz dodać wegański ser tak jak w tym przepisie Alicji Wegan Nerd. Równie dobrze możesz pominąć ten krok i sypnąć płatków drożdżowych do sosu beszamelowego, aby nadać mu serowy posmak.
Lasagne ze szpinakiem i tofu
Sprawdź jeszcze ten prosty przepis na pyszną lasagne ze szpinakiem i tofu od Alicji Wegan Nerd!. To szybkie danie (nie wymaga gotowania makaronu), które możesz przygotować o dowolnej porze roku, używając mrożonego szpinaku. Kluczem jest tutaj odpowiednie przyprawienie sosu, aby całość nie wyszła mdło. Szpinak warto włączyć do swojej diety na stałe ze względu na wysoką zawartość substancji odżywczych, takich jak żelazo, selen czy cynk. Więcej informacji i przepisów zawierających szpinak znajdziesz tutaj.
Lasagne warzywna
To istna bomba witaminowa - lasagne z bakłażanem, pieczarkami, cukinią i papryką, autorstwa Anny Sudoł. Jeśli nie macie akurat oleju i mleka kokosowego do zrobienia beszamelu, możecie spokojnie zastąpić je innym olejem oraz dowolnym mlekiem roślinnym. Smacznego!
* Photo by Karolina Kołodziejczak on Unsplash