Jesienne smoothie na 3 sposoby

 

Jesień to doskonały czas, aby ukryć się z książką lub serialem pod ulubionym kocykiem, na kolana wziąć kota, a do ręki… przepyszne smoothie!

Smoothie są nie tylko smacznym dodatkiem, aby urozmaicić sobie oglądanie kolejnego odcinka ulubionego serialu. Są także świetnym sposobem na to, aby pomóc wesprzeć swój układ odpornościowy. Niestety najczęściej właśnie jesienią dopada nas przeziębienie i grypa – sezon na chorowanie zaczyna się dokładnie wtedy, kiedy jest najpiękniej.

Na szczęście smoothie są proste do przyrządzenia i przeważnie jedynym potrzebnym sprzętem jest blender. Poniżej przedstawiamy wybór trzech jesiennych i roślinnych propozycji na smoothie, prosto z amerykańskich kart Pinteresta!

 

Smoothie z batatów i banana według allrecipes (2 porcje):

 

Składniki:

 

 

Przygotowanie:

 

1)  Rozgrzej piekarnik do 175°C.

2)  Piecz batata około godziny. Po upieczeniu usuń skórkę i schłódź w lodówce.

3)  Zblenduj wszystkie składniki.

Możesz również upiec dwa bataty i z drugiego przygotować smoothie pomarańczowo-imbirowe.

 

 

Smoothie o smaku ciasta marchewkowego według Mama Likes to Cook (2 porcje):

 

Składniki:

 

  • 1 szklanka schłodzonego mleka kokosowego
  • 1 duży mrożony banan (może być też świeży, ale mrożony da przyjemną konsystencję)
  • 1 duża pomarańcza
  • 4 duże pokrojone marchewki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 5 kostek lodu

 

Opcjonalnie, do dekoracji:

 

Przygotowanie:

 

  1. Pokrój mrożonego banana na kawałki. Zblenduj banana oraz mleko kokosowe do uzyskania jednolitej konsystencji.
  2. Dodaj pomarańczę, marchewki, cynamon, gałkę muszkatołową i kostki lodu. Blenduj dodane składniki przez 1-2 minuty, dopóki napój nie stanie się kremowy.
  3. Przelej smoothie do szklanek i udekoruj roślinną bitą śmietaną, mielonym cynamonem oraz posiekanymi orzechami włoskimi.

 

 

Zielone smoothie o smaku ciasta dyniowego według propozycji Minimalist Baker (1 porcja):

 

Składniki:

 

  • 1 mały dojrzały mrożony banan
  • ¼ szklanki dyniowego puree (dynię pokrojoną w ćwiartki piecz przez około godzinę w piekarniku nagrzanym do 200° - sprawdzaj, czy już jest miękka - a następnie wyjmij pestki)
  • duża garść świeżego lub mrożonego szpinaku
  • ¾ szklanki mleka roślinnego (najlepiej kokosowego lub niesłodzonego migdałowego)
  • ½ łyżeczki przyprawy do potraw z dyni (czyli miks łyżeczki cynamonu, ¼ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej, ¼ łyżeczki mielonego imbiru oraz 1/8 łyżeczki mielonych goździków)
  • opcjonalnie 2 łyżki odżywki białkowej

 

Przygotowanie:

 

1)  Zblenduj składniki do uzyskania jednolitej i kremowej konsystencji, a jeśli jest za gęsta - dodaj więcej mleka.

2)  Sprawdź smak - jeśli chcesz uzyskać bardziej dyniowy, dodaj więcej przyprawy dyniowej. Jeśli zależy Ci na słodszym smaku, dodaj więcej banana (lub syropu klonowego, z agawy).

 

Smacznego!

 

 

 

@roslinniejemy

wyzwanie@roslinniejemy.org