Jak zachęcić dziecko do jedzenia warzyw – przepisy, które zasmakują Twojemu maluchowi!
Pisaliśmy już o tym, jak prawidłowo skomponować jadłospis wegański u dziecka. Dzisiaj chcielibyśmy kontynuować temat diety u najmłodszych i zaprezentować 3 smakowite i szybkie przepisy, które zwiększą udział warzyw w diecie. Najlepiej przygotuj od razu dwie porcje, bo prawdopodobnie Twoje dziecko poprosi o dokładkę! :)
Tortille warzywne (6 porcji)
6 placków do tortilli (pełnoziarniste znajdziesz w Lidlu)
½ opakowania roszponki (40 g)
1 zielony ogórek (180 g)
12 łyżek kukurydzy (240 g)
6 łyżek tahini (120 g)
1 łyżka soku z cytryny
5 łyżek wrzątku
6 łyżek keczupu (120 g)
Przygotowanie:
Tahini rozpuścić we wrzącej wodzie, dodać sok z cytryny wymieszać. Placki podgrzać na patelni, posmarować keczupem. Położyć roszponkę, dobrze opłukaną kukurydzę z puszki i zielonego ogórka. Polać wcześniej przygotowanym sosem. Zawinąć.
1 porcja dostarcza:
310 kcal
14,7 g tłuszczu (40%)
35 g węglowodanów (50%)
9,2 g białka (10%)
185 mg wapnia (18.5% dziennego zapotrzebowania dla dzieci w wieku 7-9 lat)
Ciasto czekoladowe (przepis na 8 kawałków)
1 szklanka puree z buraka (3-4 średniej wielkości buraki, ok. 200-300 g)
2 łyżki zmielonych nasion lnu (15 g)
4 łyżki wody
2 szklanki mąki z pełnego przemiału, np. pszennej (240 g)
8 łyżek kakao (160 g)
½ szklanki cukru/ksylitolu/erytrytolu (110 g)
½ łyżeczki soli
1 łyżka sody/proszku do pieczenia
¼ szklanki oleju rzepakowego (50 g)
¾ szklanki mleka sojowego fortyfikowanego w wapń (180 g)
½ tabliczki czekolady posiekanej na drobne kawałki (50 g)
Przygotowanie:
Buraki obrać, pokroić i gotować przez ok. 15 minut. Po ostudzeniu zmiksować do gładkości. Piekarnik rozgrzać do temp. 200°C. Tortownicę (20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Siemię lniane połączyć z wodą, dokładnie wymieszać i odstawić. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól, proszek do pieczenia i kakao. Dokładnie wymieszać. W oddzielnym naczyniu połączyć mokre składniki: puree buraczane, olej, mleko, siemię lniane, wymieszać. Dodać składniki mokre do suchych, zamieszać. Całość przelać do tortownicy, dodać pokruszoną czekoladę. Piec przez ok. 45-50 minut.
1 porcja dostarcza:
320 kcal
13,5 g tłuszczu (36%)
40 g węglowodanów (55%)
9 g białka (9%)
11g błonnika (65% wystarczającego spożycia dla dzieci w wieku 7-9 lat)
Szybkie placuszki cukiniowe (2 małe porcje)
średniej wielkości cukinia (250 g)
5 łyżek mąki z ciecierzycy (75 g)
2 łyżki zmielonego lnu (15 g)
1/3-1/2 szklanki mleka roślinnego
sól
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć z nadmiaru wody. Mąkę z ciecierzycy wymieszać z siemieniem, dodawać stopniowo mleko do osiągnięcia konsystencji bardziej zwartej niż naleśniki. Dodać cukinię i odstawić na 30 minut do lodówki. Smażyć na oleju rzepakowym na złoty kolor z obydwu stron. Z podanego przepisu powinno wyjść ok. 8 placuszków.
1 porcja dostarcza:
340 kcal
14 g tłuszczu (42%)
21 g węglowodanów (40%)
13 g białka (18%)
120 mg magnezu (92% dziennego zapotrzebowania dla dzieci w wieku 7-9 lat)
Smacznego!