Jak zachęcić dziecko do jedzenia warzyw – przepisy, które zasmakują Twojemu maluchowi!

 

Pisaliśmy już o tym, jak prawidłowo skomponować jadłospis wegański u dziecka. Dzisiaj chcielibyśmy kontynuować temat diety u najmłodszych i zaprezentować 3 smakowite i szybkie przepisy, które zwiększą udział warzyw w diecie. Najlepiej przygotuj od razu dwie porcje, bo prawdopodobnie  Twoje dziecko poprosi o dokładkę! :) 

 

Tortille warzywne (6 porcji)

6 placków do tortilli (pełnoziarniste znajdziesz w Lidlu)

½ opakowania roszponki (40 g)

1 zielony ogórek (180 g)

12 łyżek kukurydzy (240 g)

6 łyżek tahini (120 g)

1 łyżka soku z cytryny

5 łyżek wrzątku

6 łyżek keczupu (120 g)

Przygotowanie:

Tahini rozpuścić we wrzącej wodzie, dodać sok z cytryny wymieszać. Placki podgrzać na patelni, posmarować keczupem. Położyć roszponkę, dobrze opłukaną kukurydzę z puszki i zielonego ogórka. Polać wcześniej przygotowanym sosem. Zawinąć.

1 porcja dostarcza:

310 kcal

14,7 g tłuszczu (40%)

35 g węglowodanów (50%)

9,2 g białka (10%)

185 mg wapnia (18.5% dziennego zapotrzebowania dla dzieci w wieku 7-9 lat)

 

 

Ciasto czekoladowe (przepis na 8 kawałków)

1 szklanka puree z buraka (3-4 średniej wielkości buraki, ok. 200-300 g)

2 łyżki zmielonych nasion lnu (15 g)

4 łyżki wody

2 szklanki mąki z pełnego przemiału, np. pszennej (240 g)

8 łyżek kakao (160 g)

½ szklanki cukru/ksylitolu/erytrytolu (110 g)

½ łyżeczki soli

1 łyżka sody/proszku do pieczenia

¼ szklanki oleju rzepakowego (50 g)

¾ szklanki mleka sojowego fortyfikowanego w wapń (180 g)

½ tabliczki czekolady posiekanej na drobne kawałki (50 g)

Przygotowanie:

Buraki obrać, pokroić i gotować przez ok. 15 minut. Po ostudzeniu zmiksować do gładkości. Piekarnik rozgrzać do temp. 200°C.  Tortownicę (20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Siemię lniane połączyć z wodą, dokładnie wymieszać i odstawić. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól, proszek do pieczenia i kakao. Dokładnie wymieszać. W oddzielnym naczyniu połączyć mokre składniki: puree buraczane, olej, mleko, siemię lniane, wymieszać. Dodać składniki mokre do suchych, zamieszać. Całość przelać do tortownicy, dodać pokruszoną czekoladę. Piec przez ok. 45-50 minut.

1 porcja dostarcza:

320 kcal

13,5 g tłuszczu (36%)

40 g węglowodanów (55%)

9 g białka (9%)

11g błonnika (65% wystarczającego spożycia dla dzieci w wieku 7-9 lat)



 

Szybkie placuszki cukiniowe (2 małe porcje)

średniej wielkości cukinia (250 g)

5 łyżek mąki z ciecierzycy (75 g)

2 łyżki zmielonego lnu (15 g)

1/3-1/2 szklanki mleka roślinnego

sól

olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć z nadmiaru wody. Mąkę z ciecierzycy wymieszać z siemieniem, dodawać stopniowo mleko do osiągnięcia konsystencji bardziej zwartej niż naleśniki. Dodać cukinię i odstawić na 30 minut do lodówki. Smażyć na oleju rzepakowym na złoty kolor z obydwu stron. Z podanego przepisu powinno wyjść ok. 8 placuszków.

1 porcja dostarcza:

340 kcal

14 g tłuszczu (42%)

21 g węglowodanów (40%)

13 g białka (18%)

120 mg magnezu (92% dziennego zapotrzebowania dla dzieci w wieku 7-9 lat)

 

Smacznego!

 

 

 

 

 

@roslinniejemy

wyzwanie@roslinniejemy.org