Daktyle - tajemny składnik wegańskich deserów

 

Daktyle - czyli owoce palmy daktylowej - to egzotyczne przysmaki, które na dobre zagościły na polskich stołach. Są bardzo słodkie, dlatego świetnie sprawdzają się jako zdrowy zamiennik cukru. W dodatku mają korzystny wpływ na nasze zdrowie: dzięki wysokiej zawartości błonnika wspomagają trawienie, stanowią też dobre źródło potasu i witamin z grupy B, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Co więcej, te niewielkie owoce dają ogromny zastrzyk energii, więc są idealną przekąską przy wzmożonym wysiłku fizycznym czy intelektualnym. Smakują wyśmienicie z dodatkiem ulubionego masła orzechowego. Warto mieć je zawsze pod ręką!

 

Zdrowe słodycze - to możliwe!

 

Daktyle, zarówno świeże, jak i suszone, są ważnym składnikiem w kuchni roślinnej. Zblendowane doskonale sprawdzają się w wegańskich słodkościach, szczególnie bezglutenowych - nadają im nie tylko słodki smak, ale także odpowiednią konsystencję.

 

Jeśli masz ochotę na wysokoenergetyczne przekąski z dodatkiem daktyli, polecamy kulki mocy - są proste w przygotowaniu i pozwalają na dużą dowolność w doborze składników. Batoniki fit to kolejna propozycja słodyczy, które możesz zapakować do lunchboxa. Jeśli natomiast poszukujesz zdrowego smarowidła na kanapkę lub pysznego kremu, który uatrakcyjni Twoją owsiankę, przygotuj cieciorellę, czyli nutellę z ciecierzycy lub fasorellę - nutellę z fasoli. Domowe wyroby mają jeszcze jedną ważną zaletę - są tańszą alternatywą dla gotowych produktów.

 

 

Desery i ciasta na bazie daktyli

 

Daktyle to nieodłączny składnik wegańskich deserów, takich jak “monte” z tofu i orzechów laskowych oraz tapioka z musem dyniowo-daktylowym. Deser à la snickers nie mógłby się natomiast obejść bez kremu daktylowego, który z powodzeniem zastępuje tradycyjny karmel. Masa daktylowa uświetni także roślinne ciasta, takie jak bezglutenowy piernik pomidorowy, czekoladowy tofurnik i banoffee pie.

 

Zblendowane daktyle są bardzo kleiste, dzięki czemu idealnie nadają się na spód do ciast. Wystarczy połączyć je ze zmielonymi orzechami, wiórkami kokosowymi lub płatkami owsianymi, tak jak w przepisie na sernik nowojorski  z kaszy jaglanej czy tartaletki z malinowym kremem.  Jeśli natomiast wolisz szybkie w przygotowaniu, jednowarstwowe wypieki, z pewnością przypadnie Ci do gustu intensywnie czekoladowe brownie oraz ciasto daktylowe fit

 

Nie tylko na słodko!

 

Czy daktyle można dodać do wytrawnych dań? Jak najbardziej! Ciekawie podkręcają ich smak - na przykład jako składnik sosu słodko-kwaśnego, kapusty na ciepło czy też marynaty do tofu lub tempehu. Postaw na oryginalność!

 

Czy narobiliśmy Ci apetytu na daktylowe specjały? Jeśli poszukujesz bogatej w składniki odżywcze alternatywy dla cukru, koniecznie wypróbuj powyższe przepisy - Twój organizm będzie Ci wdzięczny!



 

 

  





 

 

@roslinniejemy

wyzwanie@roslinniejemy.org