Wegańskie lody

 

W upalny dzień przyjemnie ochładzają, w środku zimy przywołują miłe wspomnienia z lata, a niezależnie od pory roku natychmiast poprawiają humor. Mowa oczywiście o lodach! Jedni wyjadają je prosto z pudełka, inni wolą podane w wafelku lub w postaci wymyślnego deseru. Trudno wyobrazić sobie bez nich życie! Na szczęście dieta roślinna nie oznacza rezygnacji z tego orzeźwiającego smakołyku. Dziś przygotowaliśmy dla Ciebie kilka ciekawych propozycji lodów w roślinnej odsłonie.

 

Co zamiast śmietany?

 

W Polsce lody produkowane są przede wszystkim na bazie krowiej śmietany. Czym możemy ją zastąpić? W krajach takich jak Tajlandia lody tradycyjnie przygotowuje się na bazie mleka kokosowego, które wylewa się na metalową płytkę schłodzoną do temperatury -20°C, miesza z owocami, cynamonem, miętą lub innymi dodatkami, a następnie masę zeskrobuje się łopatką i formuje apetyczne ruloniki. To znakomita inspiracja do kulinarnych eksperymentów! Oczywiście w warunkach domowych nie musimy mieć specjalnego sprzętu, wystarczy nam zamrażalnik i dobry blender. Mleko kokosowe sprawia, że lody są tłuste i kremowe - takie większość z nas lubi najbardziej ;) Można je przygotować w najróżniejszych wersjach, np. orzechowej, truskawkowej i czekoladowej. Rozpływają się w ustach!

 

 

Dieta, ach dieta..

 

Uwielbiasz lody, ale obawiasz się, że są zbyt kaloryczne? Tu z pomocą przychodzą sorbety owocowe, najlepiej bez cukru - możesz do nich użyć mango, truskawek, malin lub innych ulubionych owoców. Kolejnym hitem są nice cream, czyli lody na bazie dojrzałych bananów. Wyróżnia je niesamowita konsystencja i naturalna słodycz! Bardzo ważne jest to, aby pokroić banany w plasterki i rozłożyć je na płasko w zamrażalniku, np. na desce do krojenia - dzięki temu się nie skleją i będzie je można łatwiej zblendować. Jeśli natomiast zależy Ci na “mlecznym” smaku, możesz wypróbować lody na bazie niskokalorycznego napoju roślinnego, np. sojowego lub ryżowego.  

 

Gotowe lody wegańskie

 

Jeśli ochota na lody przyszła niespodziewanie i czujesz, że musisz je zjeść natychmiast, mamy dla Ciebie dobrą wiadomość - wystarczy przejść się do sklepu, bo rynek roślinnych lodów rośnie w siłę! Znajdziesz je m.in. w Lidlu, Biedronce i Carrefourze. W odpowiedzi na rosnące zainteresowanie ze strony konsumentów, duże marki takie jak Ben&Jerry’s, Algida i Grycan wprowadziły  linie wegańskich produktów do swojej oferty. Co więcej, roślinne lody są dostępne w wielu lodziarniach, cukierniach i restauracjach - wystarczy się dobrze rozejrzeć!

 

A Ty masz swoje ulubione lody? Mamy nadzieję, że powyższe przepisy i wskazówki pomogą Ci je odnaleźć w wersji roślinnej :)

 

*Zdjęcia: Emile Mbunzama i Brooke Lark z Unsplash  



 

 

 

@roslinniejemy

wyzwanie@roslinniejemy.org