Wegańskie dania z grzybów
Grzyby odgrywają istotną rolę w kuchni roślinnej. Są źródłem dobrze przyswajalnego białka, witamin z grupy B, a także licznych minerałów, takich jak magnez, fosfor, wapń czy żelazo. Ponadto odpowiednio przygotowane grzyby pozwalają nam rozkoszować się smakiem umami - co po japońsku oznacza “wyśmienity”.
Co oznacza “odpowiednio przygotowane”? Zdaniem Marty Dymek, autorki książki kucharskiej “Jadłonomia po polsku”, boczniaki najlepiej jest smażyć w całości, a duże grzyby leśne - przekrojone na pół, dzięki czemu puszczą znacznie mniej wody i będą przyjemnie chrupiące z zewnątrz, a w środku soczyste. Warto zastosować tu zasadę “ręce w kieszeni”, czyli smażyć grzyby bez mieszania przez 3-4 minuty na porządnie rozgrzanym oleju i dość dużym ogniu, a dopiero później przewrócić je na drugą stronę. Tak przyrządzone boczniaki to istny raj dla podniebienia, właściwie nie można się od nich oderwać - próbowaliśmy! :)
Grzybowe smakołyki
Jeśli jesteś na początku swojej kulinarnej przygody z grzybami, zacznij od poczciwych pieczarek. Duże pieczarki można nafaszerować smakowitym nadzieniem i upiec w piekarniku - będą hitem na każdej imprezie! Mniejsze natomiast stanowią doskonałą bazę aromatycznego gulaszu i tradycyjny dodatek do wegańskich gołąbków.
Złociste kurki są idealnymi kandydatkami na wegański sos z dodatkiem mleka kokosowego. Uświetnią także klasyczną tofucznicę i nadadzą wyrafinowaną nutkę swojskim gołąbkom. Świetnie sprawdzą się też jako farsz do bezglutenowej tarty.
W dziedzinie uniwersalności zastosowań niewątpliwie wygrywają boczniaki - dzięki charakterystycznej strukturze z powodzeniem zastępują mięso, a nawet ryby! Starannie dobrane przyprawy zadbają o zaskakujący efekt końcowy. Na weselu mieliśmy okazję skosztować flaczków z boczniaków, które zrobiły prawdziwą furorę. Warto spróbować także skrzydełek z boczniaków w chrupiącej panierce - to dopiero gratka! Miłośnikom grillowanych potraw polecamy z kolei apetyczne boczniaki w sosie barbecue. Te niezwykłe grzyby chętnie “udają” również śledzie, np. w śmietanie i po kaszubsku. A to zaledwie ułamek ich ogromnych możliwości!
Suszone grzyby - zawsze pod ręką
Nie zawsze masz dostęp do świeżych grzybów? Na szczęście to nie problem - wiele smakowitych wegańskich dań można przyrządzić na bazie grzybów suszonych, czy to przygotowanych samodzielnie, czy zakupionych w sklepie. Tu na szczególną uwagę zasługują gotowe koncentraty grzybowe i proszki z suszonych grzybów, dzięki którym znacznie oszczędzisz czas w kuchni. Suszone grzyby zdadzą egzamin w takich potrawach, jak sos pieczeniowy, klopsiki gryczane, pasztet z soczewicy i ziemniaków czy bułeczki z kapustą i grzybami.
W stronę Azji
Pisząc o grzybach, nie sposób jest nie wspomnieć o daniach kuchni azjatyckiej, w których odgrywają one kluczową rolę. Grzyby mun, shitake, enoki czy shimeji są coraz łatwiej dostępne w supermarketach i sklepach bio, również w wersji suszonej. Poznaj różne odcienie smaku umami - spróbuj wegańskiego bekonu z shitake, wietnamskiego rosołu warzywnego,
grzybów mun na ostro i pad thaia z sosem orzechowym.
Jak pokazują powyższe inspiracje, grzyby są znakomitym dodatkiem do rozmaitych potraw ze względu na swój oryginalny smak i właściwości zdrowotne. Warto wykorzystać ich potencjał!