Figi suszone - jak je wykorzystać?

 

Wkraczając w okres jesienno-zimowy suszone owoce stają się prawdziwą skarbnicą witamin i smaków lata. Na szczególną uwagę zasługuje suszona figa -  jej pyszny, słodki smak ciekawie koresponduje z ziarnistą strukturą, zaś twardawa skórka z miękkim wnętrzem. Pasuje do wielu dań, a dzięki łatwości w przechowaniu zniesie niemalże każde warunki. 

Jak zatem praktycznie wykorzystać ten wspaniały owoc?



 

Jako dodatek

 

Dżemy, pasty i powidła to szczególnie dobry pomysł, gdy zbliża się sezon świąteczny - są doskonałe na prezent od serca, ponadto mogą stanowić wypełnienie do świątecznych dań np. pierników i pierniczków, rogali i naleśników. Takie dżemy lub pasty są nietypowym sposobem na wykorzystanie suszonych owoców, można nimi zaskoczyć najbliższych! Z drugiej strony suszone figi mogą być smacznym dodatkiem do musli, w towarzystwie innych bakalii w masie makowej czy jako nadzienie do pierogów.

 

Ciasta

 

Tutaj również opcja na co dzień sprawdza się równie dobrze i od święta. Ten wyjątkowy dzień może być dobrą okazją, aby spróbować tak wyjątkowego bezsernika. Suszone figi mogą znaleźć się we włoskim panforte, muffinach (użyj mleka roślinnego) i torcikach. Ciasta ucierane też będą świetnie smakować z udziałem tego owocu. 

 

 

Jako samodzielny deser 

 

Suszone figi w czekoladzie są przepysznym sposobem na podkreślenie ich słodyczy, szczególnie w zestawieniu z gorzką czekoladą. Jeśli figi są zbyt suche, można wcześniej namoczyć je w wodzie czy alkoholu i pozwolić, by nabrały głębszego smaku. A galaretka? Czemu nie! W tym przepisie figi też się świetnie sprawdzą. Dobrym pomysłem na łatwy i szybki deser są też kulki mocy - wystarczy dowolne suszone owoce zblendować przykładowo z kakao i pastą kokosową. a doskonały deser jest już gotowy.

 

Do picia

 

Najbardziej charakterystycznym napojem z udziałem suszonych owoców jest kompot wigilijny - warto spróbować wersji z dodatkiem suszonych fig albo przygotowanego wyłącznie z nich (z dodatkiem cytryny dla zrównoważenia słodyczy i cynamonu). Na jesień i zimę jak znalazł!

 

Suszone figi znajdą swoje zastosowanie w wielu sytuacjach, a co najlepsze, ich smakiem można cieszyć się przez okrągły rok. Pozostaje już tylko zainspirować się i wykorzystać ten wspaniały potencjał

 

 

 

@roslinniejemy

wyzwanie@roslinniejemy.org