Czym słodzić?

 

Jeśli czasem lubisz zjeść coś słodkiego, jednak niekoniecznie chcesz używać do tego tradycyjnego cukru czy miodu - przychodzimy z pomocą! Poniżej przedstawiamy kilka pomysłów na to, czym dosłodzić nasze potrawy, aby były smaczne, zdrowe i ekologiczne. Znasz je wszystkie? 

 

Syrop klonowy

 

Popularny w Kanadzie, coraz częściej można go znaleźć w przeciętnym sklepie spożywczym. Niestety często cena odstrasza od zakupu. Unikać go powinny także osoby z cukrzycą i odchudzające się - ze względu na wysoki indeks glikemiczny syropu klonowego. Niemniej jednak jest bardzo zdrowy, naturalny, ma mnóstwo składników odżywczych i wspomaga układ odpornościowy. Więcej plusów dotyczących syropu klonowego tutaj.

 

Syrop daktylowy

 

Podobnie jak syrop klonowy, również syrop daktylowy jest uważany za świetną alternatywę miodu i cukru. Jest zdrowy, bogaty w witaminy i minerały, a również wspomaga układ odpornościowy. Nie poleca się go cukrzykom i osobom próbującym zrzucić wagę. Bardzo prosto można go wykonać samemu. Bywa też nazywany miodem daktylowym.

 

Syrop z agawy

 

To kolejna, ale niestety już nie taka zdrowa alternatywa miodu pochodząca z Ameryk. Syrop z agawy jest rzadszy niż miód i ma niższy indeks glikemiczny ze względu na występowanie fruktozy i glukozy. Z tego względu też mogą go spożywać cukrzycy. Niemniej jednak przed kupnem warto sprawdzić przeciwwskazania zdrowotne, gdyż syrop nie jest dla każdego. Może się również okazać, że jesteśmy na agawę uczuleni. Kiedy się już zdecydujemy na syrop z agawy, wybierzmy taki z upraw bioorganicznych, nie wysokowydajnych.

 

Melasa (karobowa, trzcinowa, buraczana, winogronowa)

 

Znana także jako czarne złoto jest efektem ubocznym produkcji cukru. Powstaje z różnych składników. Najpopularniejsza jest melasa trzcinowa (z trzciny cukrowej), natomiast karobowa to nic innego jak chleb świętojański. Melasa zawiera mnóstwo składników odżywczych, przeciwutleniaczy, wspomaga organizm i spowalnia procesy starzenia, ale nie jest polecana cukrzykom. Im jaśniejsza melasa, tym słodsza.

 

 

Słód jęczmienny

 

Jęczmień stosuje się nie tylko do produkcji pieczywa, ale i słodu. Sam słód jęczmienny najczęściej kojarzy się z produkcją piwa, przez co nieoczywistym jest fakt, że pomaga kobietom karmiącym piersią pobudzić laktację. Jest bardzo zdrowy, ma mnóstwo składników odżywczych i jest ważny w diecie sportowców. Podobnie jak poprzednie zamienniki miodu, wspomaga organizm, ale nie jest zalecany cukrzykom. Istnieją też inne rodzaje słodów, np. ryżowy.

 

Galaretka jabłkowa

 

Domowa, zdrowa, zrobiona w domu! Przepis tutaj.

 

Własny miód roślinny 

 

Doskonałym pomysłem jest zrobienie własnego miodu roślinnego. Jest to bardzo zdrowe i niedrogie rozwiązanie. Można go zrobić z mniszka lekarskiego (doskonały na walkę z przeziębieniem!), z kwiatów lipy, z pędów sosny czy też kwiatów czarnego bzu.

 

Erytrytol

 

Erytrytol jest bardzo zdrowy i charakteryzuje się specyficznym poczuciem chłodu w ustach podczas spożycia. Indeks glikemiczny jest niemal równy zeru, więc zalecany jest cukrzykom. Pomaga zapobiegać próchnicy zębów. Według WHO erytrytol jest w stu procentach bezpieczny, bez górnego limitu spożywanej ilości. Więcej informacji tutaj.

 

Ksylitol

 

Ksylitol, czyli alkohol cukrowy albo cukier brzozowy, charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym (14 razy niższy niż w przypadku cukru!), dlatego jest polecany cukrzykom. Spowalnia procesy starzenia się, przez co stał się przedmiotem badań Akademii Długowieczności. Wspomaga układ odpornościowy i jest niesamowicie zdrowy.

 

Stewia

 

Południowoamerykańska roślina i środek leczniczy. Podobnie jak erytrytol, stewia również może pochwalić się zerowym indeksem glikemicznym (bezpieczny dla cukrzyków!) i pomaga zapobiegać próchnicy. Stewia nie ma kalorii, jest zdrowa (a przynajmniej nie udowodniono jej szkodliwości), wspiera układ odpornościowy. Można ją zarówno uprawiać samemu, jak i kupić w najróżniejszych formach. Więcej informacji tutaj.

 

Wbrew obiegowej opinii, słodziki są zdrowe i bywają wybawieniem dla wegańskich cukrzyków. Mamy nadzieję, że artykuł nie tylko zachęci cię do wypróbowania alternatyw dla miodu, ale także zainspiruje do produkcji własnego!

 

Życzymy powodzenia :)

 

 

 

@roslinniejemy

wyzwanie@roslinniejemy.org