5 śniadań z roślinnym jajkiem
Ale jak to - jajka w wersji roślinnej? Żaden problem! Znamy wiele sposób na ich zastąpienie w kuchni. Jeśli uwielbiasz jajecznicę, omlet czy jajka sadzone mamy dla Ciebie 5 propozycji na śniadanie z jajkiem prosto od… roślin.
Zacznij dzień tak, jak lubisz!
Roślinne sadzone
To jeden z przepisów, który udowadnia, że w kuchni roślinnej nie ma rzeczy niemożliwych! Ala Wegan Nerd zna sposób na roślinne sadzone, które smakuje przepysznie! Zamiast żółtka - sekretny składnik roślinnych jajek, czyli czarna sól kala namak, dynia, płatki drożdżowe i skrobia ziemniaczana; białko to mąka ryżowa lub skrobia ziemniaczana, mleko roślinne i sól! Uwierzysz, że to takie proste? Łap przepis, a Twoje śniadania nigdy nie będą takie same!
Wypróbuj przepis od Wegan Nerd!
Kochasz jajecznicę? Spróbuj tofucznicy!
Uwielbiamy zaczynać dzień kubkiem pysznej kawy i talerzem smakowitej tofucznicy. Znamy też sekretny składnik na kremową konsystencję i jajeczny smak bez jajka. Potrzebujesz tofu, czarnej soli kala namak, płatków drożdżowych i ulubionych dodatków - szczypiorek i pomidor komponuje się znakomicie. Uwaga, zdradzimy Ci nasz tajny składnik… jest to roślinny majonez! Pokochaliśmy maślano-kremowy smak, jaki daje łyżka majonezu. Przepisów na tofucznicę jest bardzo dużo i śmiało możesz rozpocząć kolejne wyzwanie: codziennie inna tofucznica!
Sprawdź ten przepis, ale też eksperymentuj z własnymi wersjami!
Pyszny omlet na każdą porę dnia
Jeśli lubisz omlety lub frittaty, spróbuj tego przepisu od Ali Wegan Nerd. Ma duże plusy: rozpływa się w ustach i pozwala na pełną dowolność w wyborze dodatków. Jest smakowity i sycący, dlatego my zajadamy się nim nie tylko na śniadanie - choć rano na pewno naładuje Cię pozytywnie na cały dzień!
Przetestuj ten przepis od Wegan Nerd!
Roślinne jajo na Wielkanoc... i nie tylko
Myślisz: wszystko fajnie, ale ja najbardziej lubię ugotowane jajko - to dla nas pestka, znamy i taki przepis! Zaskocz wszystkich przy niedzielnym śniadaniu, serwując im te od Pawła z bloga Weganon. To dopiero niezłe jaja!
Tofu po benedyktyńsku, czyli klimat Nowego Jorku na wyciągnięcie ręki!
Poznajcie historię jajek po benedyktyńsku i odtwórzcie je we własnej kuchni z przepisu Magdy z Hello Morning. Takie śniadanie to prawdziwa uczta dla zmysłów, ponieważ nie tylko wyśmienicie smakuje, ale też pięknie wygląda. Magda stworzyła pełne śniadanie, upiekła angielskie muffiny, a całość polała sosem holenderskim. Nam na sam widok zdjęć cieknie ślinka, ruszamy do gotowania!