4 pomysły na wykwintne roślinne przekąski (finger foods)

 

Czeka Cię rodzinna impreza i zastanawiasz się, jak sprawić, żeby Twoi bliscy docenili roślinną dietę? Czasem małe gesty mówią więcej niż tysiąc słów, a najlepszym argumentem może okazać się ten, który trafia do serca, ale przez żołądek. Poniżej znajdziesz pomysły na cztery fantazyjne przekąski – dwie słone oraz dwie słodkie – które przeniosą Twoje przyjęcie na wyższy poziom.

 

Makaroniki

 

Proste, kojarzące się z paryską kawiarnią ciastka, które zaskakują nieskończonymi możliwościami personalizacji. Dodaj do nich aromat owocowy albo korzenne przyprawy, wypróbuj barwniki i dodatki – ogranicza się jedynie wyobraźnia!

Zaprzyjaźnij się z aquafabą i wypróbuj przepis na klasyczne francuskie ciasteczka, lub na pyszną odmianę z dodatkiem pistacji.

 

Trufle

 

Rozpływają się w ustach, zachwycają czekoladowym smakiem, a na dodatek prezentują się niezwykle elegancko! Żaden miłośnik słodyczy nie ma szansy im się oprzeć. Czekoladowe trufle to doskonały wybór na romantyczny wieczór lub wystawne przyjęcie.

 

 

Faszerowane pieczarki

 

Gorące, pełne smaku i zachęcające kolorami i zapachem – idealne w swojej prostocie. Nic dodać, nic ująć! Zachwyć swoich gości aromatycznymi faszerowanymi pieczarkami.



 

Koperty z ciasta francuskiego ze szpinakiem

 

Roślinne ciasto francuskie zrobisz własnymi rękami lub kupisz gotowe w supermarkecie. Takie szybkie danie, gotowe w kilkanaście minut, to idealna opcja ratunkowa w wypadku niespodziewanych gości. Jeśli chcesz zmieść współbiesiadników z nóg, dodaj do nich trochę roślinnego sera, pomidorki koktajlowe albo grzyby!

 

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 400g szpinaku (mrożonego lub świeżego)
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • płatki drożdżowe
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz



 

  1. Rozgrzej oliwę na patelni
  2. Posiekaj cebulę i czosnek, podsmaż. Dodaj szpinak i smaż do odparowania wody
  3. Dopraw do smaku, ewentualnie wrzuć  dodatki
  4. Podziel ciasto na kwadraty. Na środek nałóż szpinak, a rogi zagnij do środka i zlep
  5. Posmaruj gotowe koperty oliwą i piecz około 20min w temperaturze 200°C

 

Smacznego! 

 

*Zdjęcie autorstwa Brigitte Tohm z Pexels



 

 

 

@roslinniejemy

wyzwanie@roslinniejemy.org