4 pomysły na wykwintne roślinne przekąski (finger foods)
Czeka Cię rodzinna impreza i zastanawiasz się, jak sprawić, żeby Twoi bliscy docenili roślinną dietę? Czasem małe gesty mówią więcej niż tysiąc słów, a najlepszym argumentem może okazać się ten, który trafia do serca, ale przez żołądek. Poniżej znajdziesz pomysły na cztery fantazyjne przekąski – dwie słone oraz dwie słodkie – które przeniosą Twoje przyjęcie na wyższy poziom.
Makaroniki
Proste, kojarzące się z paryską kawiarnią ciastka, które zaskakują nieskończonymi możliwościami personalizacji. Dodaj do nich aromat owocowy albo korzenne przyprawy, wypróbuj barwniki i dodatki – ogranicza się jedynie wyobraźnia!
Zaprzyjaźnij się z aquafabą i wypróbuj przepis na klasyczne francuskie ciasteczka, lub na pyszną odmianę z dodatkiem pistacji.
Trufle
Rozpływają się w ustach, zachwycają czekoladowym smakiem, a na dodatek prezentują się niezwykle elegancko! Żaden miłośnik słodyczy nie ma szansy im się oprzeć. Czekoladowe trufle to doskonały wybór na romantyczny wieczór lub wystawne przyjęcie.
Faszerowane pieczarki
Gorące, pełne smaku i zachęcające kolorami i zapachem – idealne w swojej prostocie. Nic dodać, nic ująć! Zachwyć swoich gości aromatycznymi faszerowanymi pieczarkami.
Koperty z ciasta francuskiego ze szpinakiem
Roślinne ciasto francuskie zrobisz własnymi rękami lub kupisz gotowe w supermarkecie. Takie szybkie danie, gotowe w kilkanaście minut, to idealna opcja ratunkowa w wypadku niespodziewanych gości. Jeśli chcesz zmieść współbiesiadników z nóg, dodaj do nich trochę roślinnego sera, pomidorki koktajlowe albo grzyby!
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 400g szpinaku (mrożonego lub świeżego)
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- płatki drożdżowe
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- Rozgrzej oliwę na patelni
- Posiekaj cebulę i czosnek, podsmaż. Dodaj szpinak i smaż do odparowania wody
- Dopraw do smaku, ewentualnie wrzuć dodatki
- Podziel ciasto na kwadraty. Na środek nałóż szpinak, a rogi zagnij do środka i zlep
- Posmaruj gotowe koperty oliwą i piecz około 20min w temperaturze 200°C
Smacznego!
*Zdjęcie autorstwa Brigitte Tohm z Pexels